Welke hardloopkleding past het beste bij welke temperatuur?

Welke hardloopkleding past het beste bij welke temperatuur?

Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil! Welke hardloopkleding past het beste bij welke temperatuur?Dit vond ik voorheen ontzettend lastig, de juiste outfit bij elkaar zoeken bij bijvoorbeeld – 5 of + 15 graden. Ik heb voor mijzelf alle kleding nu op een rijtje en weet precies welk setje ik wanneer aantrek. Maar weet jij ook welke hardloopkleding het beste past bij een bepaalde temperatuur? Hoog zomer is natuurlijk een makje, zo min mogelijk. Maar wat kun je nou het beste dragen met -10 of +15. Daarom in deze blog een overzicht hoe je je het beste kunt kleden tijdens verschillende temperaturen.

Eerste even dit.
In hardloopland is er een som waarmee je de gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen kunt berekenen. Dit is de + 10 graden som. Bij de buitentemperatuur doe je dus +10 graden. Is het buiten +5 dan is je gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen +15. Houd hier dus goed rekening mee. Hardlopers kleden zich snel te warm. En door te warm te kleden en te zweten, kan er vochtverlies ontstaan. Dit kan een nadelig effect hebben op je hardloopprestatie (hoe en wat lees je hier).

Maar wat trek je nu aan?
In onderstaande tabel kun je heel mooi zien wat je het beste kunt aantrekken tijdens verschillende buitentemperaturen. Een goede tip; werk met laagjes! Door verschillende laagjes aan te trekken kun je makkelijker iets uitdoen als het toch te warm blijkt te zijn. Kies qua hardloopkleding voor goede materialen. Een jasje die bijvoorbeeld waterdicht is, maar ook ademend werkt. Op deze manier condenseer je niet in je jasje en blijf je zo droog mogelijk om afkoeling te voorkomen. Let ook op of je de juiste tight bezit. Tussen een zomer of winter tight zit verschil. Een winter tight is wat dikker en laat minder wind door, terwijl een zomer tight lekker dun en luchtig is.

hardloopkleding

Zorg dus voor een goede basis aan hardloopkleding. Bezit jij naast een goed paar hardloopschoenen en goed hardloopondergoed, ook bovenstaande kledingstukken? Dan kun jij als loper sowieso ieder weertype aan! Mijn favoriete kledingstuk? Een bodywarmer! Zo blijft mijn romp warm, maar koelt het via mijn armen weer af zodra ik warm begin te worden.

Makkelijker gezegd dan gedaan
Ik blijf het ondanks mijn uitgezochte setjes en die + 10 graden het soms nog knap lastig vinden om de juiste kleding aan te trekken bij bijvoorbeeld +3 graden. Op de fiets voelt +3 graden zo ontzettend koud, maar tijdens het lopen heb ik het dan ineens weer heerlijk warm! Het voelt dus eigenlijk als +13. Kleed je dus altijd goed aan om verhitting of verkoeling te voorkomen, gebruik bovenstaande tabel en test het uit! Het perfecte setje gevonden? Schrijf het op inclusief de buitentemperatuur en hang dit in je kast. Een goed begin is echt het halve werk!

Succes!

Kleine disclaimer; gaat het volgens de weersverwachting regen en/of hard waaien? Kijk dan naar de gevoelstemperatuur in plaats van de buitentemperatuur.

p.s. wil jij je trainingen fijn plannen? Neem dan eens een kijkje op Schryft.nl. Een website vol mooie planners, notitieboekjes en meer!

16 Comments

 1. Pingback: 7 tips voor hardlopen in de zomer! - Running Girls

 2. Pingback: 5 tips voor alle Cascaderun lopers! - Running Girls

 3. Pingback: 5 tips voor alle Nacht van Groningen lopers! - Running Girls

 4. Pingback: 7 tips voor alle Egmond aan Zee lopers! - Running Girls

 5. Pingback: 7 tips voor alle Berenloop lopers! - Running Girls

 6. Pingback: 7 tips voor alle Berenlooplopers! - Running Girls

 7. Pingback: 9 tips voor alle Plantsoenloop lopers! - Running Girls

 8. Pingback: 9 tips voor de Plantsoenloop! - Running Girls

 9. Pingback: 9 tips voor alle 4 Mijl lopers! - Running Girls

 10. Pingback: De 9 meest gemaakte fouten door hardlopers! - Running Girls

 11. Pingback: 7 tips voor de Dam tot Damloop! - Running Girls

 12. Pingback: Vocht it is! - Running Girls

 13. Pingback: Acht tips voor hardlopen op vakantie! - Running Girls

 14. Pingback: 9 redenen waarom je maar niet sneller wordt. - Running Girls

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*