9 tips voor alle Plantsoenloop lopers!

9 tips voor alle Plantsoenloop lopers!

Als je in Groningen of omgeving woont, is de Plantsoenloop één van de leukste runs om een keertje aan mee te doen! Je loopt rondes van 2 kilometer dwars door het Noorderplantsoen en bijna iedere heuvel zit in het parcours verwerkt. Ik loop dit jaar helaas niet mee, maar mocht jij aan de start staan van de Plantsoenloop, lees dan deze 9 tips goed door!

1. Trek goede schoenen aan
De Plantsoenloop vindt altijd in het najaar plaats en met de bladeren en nattigheid kan het parcours glad zijn. Helemaal nadat er veel hardlopers overheen zijn gegaan kunnen de bochten en de stukken heuvelaf glad zijn. Trek daarom goede schoenen aan met voldoende profiel! Kies niet voor je oudste paar omdat je misschien bang bent dat je nieuwe vies worden. Kies voor veiligheid!

2. Kleed je aan na de weersomstandigheden
Tijdens de Plantsoenloop kan het ontzettend koud en nat zijn, maar ook zonnig en warm! Bekijk de dag voor de wedstrijd het weerbericht goed en pas je kleding hierop aan. Welke kleding je het beste kunt aantrekken bij welke temperatuur lees je hier.

3. Kom op de fiets of openbaar vervoer
De Plantsoenloop is midden in de stad en parkeermogelijkheden zijn minimaal. Je kunt je auto kwijt in bijvoorbeeld parkeergarage Boterdiep of Westerhaven en dan een stukje lopen, maar op de fiets komen is stukken makkelijker! Kom je van ver? Parkeer dan buiten de stad en neem de bus! Genoeg bussen die langs het Noorderplantsoen komen.

4. Wees op tijd
Naar de wc gaan, kleding inleveren, nummer opspelden en een warming-up kosten gewoon tijd. Plan dit goed in! Niets is vervelender om gehaast aan een wedstrijd te moeten beginnen.

5. Doe een goede warming-up
De Plantsoenloop kent veel heuvels en bochten doe daarom een goede warming-up. Je lichaam is gewend om recht toe rechtaan te lopen, maar heuvels zijn je kuiten niet gewend. Dribbel jezelf lekker warm, draai je enkels, knieën en heupen rustig los en rek voorzicht de spanning uit de kuiten en bovenbenen. De eerste heuvel is namelijk al een paar 100 meter na de start.

6. Start niet te snel
Op het parcours kan het druk zijn, start dus niet te snel. Kies een tempo om er lekker in te komen en alle lopers om je heen de tijd te geven om zich te verdelen over het parcours. Daarna mag je los! Ben je een snelle loper? Kies dan een plekje vooraan in het startvak.

7. Wees trots en zak niet in
Je moet eigenlijk altijd trots blijven lopen, maar juist bij heuvels omhoog rennen mag je hier extra opletten. Duik dus niet te veel in. Verklein en versnel je pas een klein beetje en laat je armen goed meegaan, zoek een punt voor je en focus je daarop. Maak het dus niet onnodig zwaarder!

8. Kijk goed uit
Met veel bochten en heuvels is het parcours leuk, maar zeer uitdagend. Blijf dus goed uitkijken! Let op gladheid in de bochten en focus je bij heuvel op, maar ook tijdens heuvel af. Heuvel af lijkt zo makkelijk, maar kan gevaarlijk zijn. Blijf de hele run dus goed opletten!

9. Geniet!
Een tip die er natuurlijk in moet, geniet! Het Plantsoen is in de herfst zo ontzettend mooi en de sfeer tijdens de Plantsoenloop is leuk! Vergeet dan ook niet om te genieten.

Ik wens alle deelnemers ontzettend veel succes! Helaas sta ik zelf niet aan de start, wie weet volgend jaar! En heb jij je niet ingeschreven, maar wil je toch nog meedoen? Klik dan hier!

Enjoy!

P.S. het goede doel die verbonden is aan de Plantsoenloop Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis. Bij je inschrijving kun je geld doneren, kom jij ook in actie?! Meer informatie hoe vind je hier.  

One Comment

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*