7 tips voor hardlopen in de zomer!

7 tips voor hardlopen in de zomer!

We hebben net een aantal warmere dagen achter de rug en het is nog niet eens officieel zomer! Er zullen dus vast nog veel warme dagen komen! Daarom 7 tips voor hardlopen in de zomer, succes!

Ochtend of avond
Plan je training in de ochtend of avond. Midden op de dag is het het warmst en dus niet de beste tijd om te trainen. Vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag is het gewoon koeler en dus aangenamer om te lopen.

Pas je training aan
Wil het niet, pas dan direct je training aan. Forceer het niet en kom alsnog voldaan thuis! Door het warme weer kan het lichaam wat slomer worden en je snelheid en omvang hierdoor inzakken. Pas je training gewoon aan en pak je schema tijdens koelere dagen weer op.

Smeer jezelf goed in!
Een bezwete huid verbrand sneller en een verbrande huid kost het lichaam energie. Smeer jezelf voor vertrek dus goed in en wees niet zuinig! Er bestaan speciale zonnebrandcrèmes die voor sportieve activiteiten gemaakt zijn, deze blijven tijdens het sporten extra goed zitten.

Drink voldoende! 
Zorg voor voldoende vocht! In sommige steden zijn fijne drinkpunten waar je vocht en verkoeling kunt krijgen of verstop een bidon op je route en kom hier tijdens het trainen langs, neem een drinkbelt mee of koop een flesje water bij de supermarkt of het tankstation die je onderweg tegenkomt. Vochtverlies kan je prestatie verminderen en op warme dagen gaat dit extra snel.

Plan een alternatieve training
Laat je schema het toe om iets anders te doen, kies hier dan voor! Fietsen of zwemmen kunnen een positieve bijdrage leveren voor je conditie en kunnen je hardlooptraining vervangen tijdens het warmere weer. Tijdens het fietsen of zwemmen kun je ook een interval- of duurtraining doen.

Vermeid asfalt en open velden
Beschutting en bospaadjes zullen koeler zijn dan asfaltpaden in een open veld. Asfalt weerkaatst de warmte en maakt je omgevingswarmte dus nog warmer dan het daadwerkelijk is. Zoek lekker de beschutting op van een groen bospaadje.

Pas je kleding aan
Draag kleding die ademend is en luchtig. Alle beetjes helpen tijdens warmere dagen en luchtige kleding kan je hierbij helpen. Lichte kleding (kleur) kan hier ook bij helpen, donkere kleding absorbeert namelijk de warmte. Weet je niet wat te dragen bij welke temperatuur? Neem dan een kijkje bij deze tabel! 

Ik vind hardlopen in de zomer heerlijk, maar ook ik pas mijn trainingen aan en zoek verkoeling. Hopelijk helpen bovenstaande tips om je hoofd koel te houden en kun je lekker blijven hardlopen!

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*