De 9 meest gemaakte fouten door hardlopers!

De 9 meest gemaakte fouten door hardlopers!

Doen we er überhaupt wel goed aan om hard te lopen of hebben we in het begin al een fout gemaakt om te starten met hardlopen? Hardlopers zijn dood lopers zeggen ze wel eens. Klopt natuurlijk niet helemaal, want we leven nota bene langer als we vaker lopen. Dus onze keuze om te beginnen met hardlopen is zeker niet fout,  maar door een aantal fouten niet te maken voor, tijdens of na het hardlopen blijven we misschien wel langer fit en zorgeloos rond lopen! Hieronder vind je in willekeurige volgorde 9 van de meest gemaakte fouten door hardlopers.

1. Te snel te veel willen.
Haastige spoed is nooit goed, dus voor een hardloper ook niet. Bouw daarom alles rustig op. Laat je lichaam wennen aan inspanningen en hoe getrainder je bent, hoe meer je je trainingen kunt uitbreiden. Het kost gewoon best veel tijd om beter te worden en doelen te behalen.

2. Niet luisteren naar wat het lichaam te zeggen heeft.
Zeurt je knie of scheenbeen? Loop dan niet te lang door, hoe leuk het hardlopen ook is. Last van darmkrampen tijdens langere duurlopen? Ga op onderzoek uit en pas bijvoorbeeld je voeding aan. Luister goed naar wat je lichaam te zeggen heeft en doe hier ook echt iets mee. Te lang met problemen rondlopen kan je uiteindelijk langer uit de letterlijke running houden en dat wil je al helemaal niet.

3. Hardlopen op te kleine schoenen.
Tijdens het hardlopen zetten je voeten uit. Loop jij op te kleine schoenen dan kunnen er bijvoorbeeld ingegroeide teennagels ontstaan. Laat je adviseren in een hardloopspeciaalzaak en pas meerdere modellen. In het begin voelen de schoenen misschien wat te groot aan, maar uiteindelijk gaan ze tijdens de trainingen lekker zitten.

4. Alleen maar lopen.
Goed en snel kunnen hardlopen doen de toppers allang niet meer met enkel en alleen looptrainingen. Topatleten staan in de sportschool en voegen veel been-, core- en arm oefeningen toe aan een schema. Je core en bovenlichaam doen namelijk ook fanatiek mee tijdens het hardlopen. Er zijn nog te veel hardlopers die bijvoorbeeld de functie van de corespieren onderschatten. Ben jij een serieuze loper? Loop dan niet alleen maar hard!

5. Te snel starten.
Of het nou tijdens een training of run is. Veel lopers (waaronder ik) starten altijd te snel. De verzuring en het zware gevoel die je dan in je benen krijgt, loop je er niet zomaar meer uit en neem je de rest van de training of race dus mee. Zorg voor een goede warming-up om het lichaam wakker en actief te krijgen. Niet zo’n fan van een warming-up? Begin de training of race dan iets langzamer om je lichaam in een fijn tempo te krijgen, voordat je kunt doortrekken.

6. Te warm kleden.
Te warm kleden is een veel voorkomende fout, waar ook ik mij af en toe schuldig aan maak. Een oververhit lichaam brengt de hardloopprestatie flink naar beneden en dat wil je niet! Weet je niet zo goed welke kleding bij welke temperatuur past? Klik dan even hier verder.

7. Een training niet juist uitvoeren zoals die bedoeld is.
Ben je serieus aan het trainen voor een doel, pak de trainingen dan ook serieus aan! Staat er een rustige duurloop op het programma, loop die dan ook! Moet je fanatiek intervallen, doe dit dan ook! De verschillende trainingsprikkels heeft het lichaam nodig om sneller te worden. Wees niet eigenwijs, maar vertrouw en volg het schema. Heb je toch twijfels en vragen, neem dan contact op met je trainer of een specialist. Hij of zij kan nog eens kritisch naar je schema kijken en aanpassen waar nodig.

8. Het nut van een rustdag onderschatten.
Rust is je beste training! Tijdens rustdagen herstelt het lichaam en maakt het zich klaar voor een nieuwe trainingsprikkel. Een rustdag onderschatten kan uiteindelijk je doel in de weg zitten. Meer informatie over hoe belangrijk rust is lees je hier.

9. Jezelf vergelijken met anderen!
Niet doen! Elke loper is anders. Dik of dun, lang of kort, fanatiek of lui. Iedereen loopt anders en reageert anders op trainingsprikkels. Wat werkt voor een ander, werkt misschien niet voor jou. Laat je dus niet gek maken en trek je eigen plan.

Boven staande fouten worden helaas nog te vaak gemaakt en kunnen vooruitgang in de weg zitten. Kijk eens streng naar jezelf en ga eens na aan welke fout jij kan werken en wie weet laat het je nog sneller lopen! Ik herken mijzelf vooral in fouten 5 & 6 en jij?

Succes!

Meer hardloop tips & tricks vind je hier. 

 

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*