7 tips voor de Dam tot Damloop!

7 tips voor de Dam tot Damloop!

Aankomende zondag sta ik aan de start van mijn vijfde Dam tot Damloop! Ik heb van elke editie genoten, maar ik ben mezelf ook een paar keer flink tegengekomen. Voor trainingstips is het natuurlijk te laat, rustig aan is op dit moment je beste training. Maar voor de juiste voorbereiding kun je deze 7 tips voor de Dam tot Damloop doorlezen, succes zondag!

Kies je outfit zorgvuldig uit
Bekijk een dag van tevoren wat voor weer het gaat worden tijdens de Dam tot Damloop en kies je outfit uit! Vind je het lastig om te beslissen welke kleding je aan moet bij welke temperatuur? Hier vind je tips!

Wees op tijd aanwezig
De Dam tot Damloop behoort tot één van de grootste hardloopevenement van Nederland en bij aankomst op het Centraal Station is dat direct te merken. Tussen alle locals en toeristen lopen ook ontzettend veel hardlopers. Door de drukte hebben de wc’s lange rijen, duurt koffie halen langer en neemt het wegbrengen van je tas naar de kledingwagens extra tijd in beslag. Wees dus lekker op tijd aanwezig, zo bespaar je jezelf onnodig stressen.

Kies een fijne plek in het startvak
De Dam tot Damloop is een ontzettend groot evenement en het parcours kan daardoor erg druk zijn. Kies daarom in het startvak voor een plek die goed bij jou past. Ben je mega snel en wil je niemand voor je voeten hebben, ga dan wat meer vooraan staan. Maakt het je allemaal niet uit of wil je je niet opgejaagd voelen, kies dan voor een plekje achterin.

Start rustig
Direct na de feestelijke start duik je onder Het IJ. Deze lange IJtunnel levert je kippenvel op, maar als je niet uitkijkt ook verzuurde benen en dan is Zaandam nog ver. Ga de tunnel dus rustig in en nog rustiger uit. Ben je aan het einde van de tunnel en loop je weer op het vlakke, dan mag je los!

Hou rekening met elkaar
De Dam tot Damloop is een mega hardloopevenement en dat betekend dat het niet alleen bij de start, maar ook tijdens de run druk kan zijn. Hou dus goed rekening met elkaar. Haal je niemand in, blijf dan rechts lopen, zodat er ruimte is voor de snellere lopers. Dorst? Ga dan niet direct stilstaan bij de waterposten, maar geef alle lopers de kans om gewoon door te blijven gaan.

Kilometer 9 tot en met 14
Dit zijn de moeilijkste kilometer die de Dam tot Damloop kent, dus bereid je voor! Dit deel is gewoon niet zo spannend en kunnen je echt uit je ritme halen. Probeer deze kilometers lekker op de automatische piloot te lopen, laat je niet gek maken en leef toe naar de finish. Ik beloof je dat het vanaf kilometer 14 één groot feest wordt dus die kilometers daarvoor verstand op nul en gaan.

Zaandam!
Voor deze tip heb ik maar één woord; geniet! In Zaandam is het echt een feestje en de laatste meters richting finish gaan hierdoor bijna vanzelf! Laat je toejuichen, deel high fives uit (Lees hier het nut van een high five!) en zet je eindprintje in! Dit feestje heb je verdiend!

Met bovenstaande tips voor de Dam tot Damloop in je achterhoofd gaat het zeker een succes worden! Hardlopen is een individuele sport, maar aankomende zondag zitten we allemaal in één groot gezellig team!

Succes!

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*