7 tips voor alle Egmond aan Zee lopers!

7 tips voor alle Egmond aan Zee lopers!

Mijn allereerste halve marathon liep ik zes jaar geleden in Egmond aan Zee en mijn tweede editie van dit evenement was ook een succes! Het was zes jaar geleden een spontane actie, had geen idee wat ik er van moest verwachten en ik heb ontzettend afgezien! Afzien tijdens dit evenement ga je sowieso. Ik heb mij destijds ontzettend verkeken op het strand en het deel door de duinen is pittig! Een goed begin is het halve werk en daarom 7 tips voor alle Egmond aan Zee lopers!

Trek de juiste kleding aan
Niets zo vervelend om door onderkoeling of verhitting slecht te lopen. Kijk een dag voor het evenement wat voor weer het gaat worden en pas je kleding hierop aan. Geen idee hoe je jezelf het beste kunt kleden bij welke temperatuur? Tips vind je hier.

Neem een poncho of vuilniszak mee
Om afkoeling voor de start te voorkomen, kun je heel slim een vuilniszak verknippen tot een poncho. De start is aan het strand en een frisse wind waait er sowieso in de winter. Vlak voor de start trek je de vuilniszak of poncho uit. Zo start je zo warm mogelijk.

Start niet te snel
Het begin van het parcours loopt door een vol en gezellig Egmond aan Zee en na een kilometer loop je heuvelaf het strand op. Dit eerst deel loopt allemaal heerlijk, maar hou je hier in! Start langzaam om zo fris mogelijk aan het strand te beginnen.

Overleef het strand!
Probeer op het strand in een groepje te komen en wissel elkaar af. Loop over het hardste deel van het strand en probeer je voeten droog te houden. Het strand is direct aan het begin van de run en natte voeten levert geheid blaren op! Probeer het strand te overleven, zodat je de tweede helft goed aankunt! (Voor alle kwart marathon lopers; het strand is voor jullie iets korter, maar zeker niet minder zwaar!)

Ren beheerst de strandafgang op
Het strand af, de duinen in is zo ontzettend zwaar! Publiek genoeg om je aan te moedigen, maar heftig dat het is. De afgang is steil en mul. Probeer kleine stapjes te maken, tempo hoog te houden en trots te lopen. Maak het voor jezelf niet nog zwaarder dan het al is. Soms kan wandelen makkelijker zijn dan rennen, maar start direct weer met rennen zodra je boven bent! Wen niet te veel aan het wandelen.

Kom bij, geniet en zoek een fijne snelheid!
Strand overleefd, je moet nog een heel end, maar neem even de tijd om bij te komen! Het eerste deel door de duinen vond ik lastig. De paden zijn smal, het parcours is hier niet vlak en ik vond het druk. Probeer hier dus ook nog je krachten te sparen. De weg wordt breder en vlakker tijdens de laatste kilometers, hier kun je je snelheid weer goed oppakken.

Overleef de Bloedweg!
De naam van deze weg zegt eigenlijk al voldoende! Met nog een kleine 2 kilometer te gaan, is daar ineens een heel stijl, gemeen en smal weggetje dat je uit je ritme zal gaan brengen. Loop trots, kleine pasje, tempo hoog houden en bedenk dat je er bijna bent! Hij is kort, maar erg krachtig! (Voor de kwart marathon lopers, succes! De finish is vlak na de Bloedweg!)

Met bovenstaande goed in je hoofd ga je die finish zeker halen!
Succes!

*foto is van twee jaar geleden, vlak voor de finish!

2 Comments

  1. Pingback: De leukste hardloopwedstrijden van januari en februari 2019! - Running Girls

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*