7 tips voor alle Egmond aan Zee lopers!

7 tips voor alle Egmond aan Zee lopers!

Mijn allereerste halve marathon liep ik vier jaar geleden in Egmond aan Zee. Het was een spontane actie, had geen idee wat ik er van moest verwachten en ik heb ontzettend afgezien! Afzien tijdens dit evenement ga je sowieso doen. Ik heb mij destijds ontzettend verkeken op het strand en het deel door de duinen is pittig! Een goed begin is het halve werk en daarom 7 tips voor alle Egmond aan Zee lopers!

Trek de juiste kleding aan!
Niets zo vervelend om door onderkoeling of verhitting slecht te lopen. Kijk een dag voor het evenement wat voor weer het gaat worden en pas je kleding hierop aan. Geen idee hoe je jezelf het beste kunt kleden bij welke temperatuur? Tips vind je hier.

Neem een poncho of vuilniszak mee!
Om afkoeling voor de start te voorkomen, kun je heel slim een vuilniszak verknippen tot een poncho (eentje kopen kan natuurlijk ook gewoon). De start is aan het strand en een frisse wind waait er sowieso. Vlak voor de start trek je de vuilniszak of poncho uit. Zo start je zo warm mogelijk.

Start niet te snel!
Deze tip schrijf ik vooral voor mezelf! Het begin van het parcours loopt door Egmond aan Zee en heuvelaf loop je het strand op. Dit loopt allemaal heerlijk, maarΒ hou je hier in! Start langzaam om zo fris mogelijk aan het strand te beginnen.

Overleef het strand!
Probeer op het strand in een groepje te komen en wissel elkaar af. Kies ook een route over het hardste deel van het strand en probeer je voeten droog te houden. Het strand is direct aan het begin en natte voeten levert geheid blaren op! Probeer het strand te overleven, zodat je de tweede helft goed aankunt! (Voor alle kwart marathon lopers; het strand is voor jullie iets korter, maar zeker niet minder zwaar!)

Ren beheerst de strandafgang op!
Het strand af, de duinen in is zo ontzettend zwaar! Publiek genoeg om je aan te moedigen, maar heftig dat het is. De afgang is steil en mul. Probeer kleine stapjes te maken en trots te lopen. Maak het niet nog zwaarder dan het alΒ is. Soms kan wandelen makkelijker zijn dan rennen, maar start direct weer met rennen zodra je boven bent! Wen niet te veel aan het wandelen.

Kom bij, geniet en zoek een fijne snelheid!
Strand overleefd, je moet nog een heel end, maar heb even de tijd om bij te komen! Het eerste deel door de duinen vond ik heerlijk lopen. Ruimte, rust, harde ondergrond en even volledig resettenΒ om nieuwe energie te zoeken voor het laatste deel.

Overleef de Bloedweg!
De naam van deze weg zegt eigenlijk al voldoende! Met nog een kleine 2 kilometer te gaan is daar ineens een heel stijl, gemeen en smal weggetje die je helemaal uit je ritme zal gaan brengen. Loop trots, tempo hoog houden en bedenk dat je er bijna bent! Hij is kort, maar erg krachtig! (Voor de kwart marathon lopers, succes! De finish is vlak na de Bloedweg!)

Met bovenstaande goed in je hoofd ga je die finish zeker halen! Ik heb er ontzettend veel zin in om weer eens in Egmond aan de start te staan! Ik heb geen echt doel. Ik zie het als een lange en gezellige duurloop! Een PR zit er sowieso niet in.

Zie ik je bij de start of finish?
Succes!

*foto is genomen tijdens de Berenloop op Terschelling. Niet in Egmond dus,Β maar ook hier een pittig strand in het parcours.

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*