9 redenen waarom je maar niet sneller wordt.

9 redenen waarom je maar niet sneller wordt.

Wees eens heel streng voor jezelf en ga onderste 9 redenen bij langs. Ik kan er bij mijzelf zo twee à drie uithalen waar ik zeker nog aan moet werken om weer sneller te worden! Hier vind je dus een lijstje met 9 redenen waarom je maar niet sneller wordt.

Rust.
Rust is echt één van de allerbeste trainingen (waarom lees je hier). Je lijf heeft tijd nodig om te herstellen en je pittige intervaltraining te verwerken. Luister goed naar je lichaam en pak rust waar nodig. Maak jij je lijf onnodig moe dan ga je dit merken in je hardloopprestaties, ze gaan achteruit.

Voer je training goed uit.
Wees niet eigenwijs, maar volg je schema. Staat er een rustige duurloop, doe dit dan ook! Ook al heb je een goede dag en heb je goed geslapen. Ga niet ineens wat anders doen. Een schema is er niet voor niets, dus probeer je hier goed aan te houden! Kan het voor je gevoel sneller of verder? Laat je schema eens goed bekijken door een trainer en pas deze samen aan waar mogelijk, niet zomaar zelf iets proberen of doen!

Wees eerlijk tegenover jezelf.
Zoals ik hier boven al zei; voer je training goed uit. Dat sloeg eigenlijk op te pittig trainen, maar dit geldt natuurlijk ook voor te relaxt trainen. Wees eerlijk tegenover jezelf. Voer jij de training echt zo uit zoals hij bedoeld is? Snoep je er niet tijdens een intervaltraining 100m vanaf of stop je tijdens een 8 kilometerrondje 10x voor een leuke foto? Alle klein beetjes tijdens het trainen kunnen helpen, maar die kleine beetjes inhouden en meer pauze nemen dan dat de bedoeling is, kunnen je dus ook in de weg zitten en ervoor zorgen dat je niet sneller wordt.

Eet voldoende.
Zowel voor, tijdens en na een training of wedstrijd moet je voldoende eten. Je lijf heeft gewoon energie nodig om te kunnen presteren. Een auto heeft ook brandstof nodig om te blijven draaien. Dus jouw motor ook! Zorg ervoor dat je lijf voldoende brandstof heeft om de trainingen goed uit te voeren en goed te herstellen na die tijd. Dit geldt natuurlijk ook voor en tijdens een race, bij het aanvallen van je persoonlijk record. Het lijf heeft gewoon energie nodig om te kunnen presteren.

Werk aan je core spieren.
Een sterke core werkt mee aan het verbeteren van je hardloopprestatie. Je core spieren zorgen voor een goede houding en werken hard mee om je benen naar voren te krijgen. Zorg er dus voor dat je deze niet vergeet te trainen! Plan bijvoorbeeld drie keer in de week een soort buikspierkwartiertje in en verstek je core spieren.

Verander eens van ondergrond en zoek de ‘hoogte’ op.
Dat Nederland super vlak is dat weten we allemaal. Wat hiervan het voordeel is is dat (bijna) alle runs ook vlak zijn en dus snel. Als jij tijdens je training in overleg met je trainer eens een onverhard weggetje opzoekt of je intervaltraining uitvoert op en over een viaduct of een andere heuvel, dan maak je je lichaam sterker en wordt het vlakke Nederland voor je gevoel nog vlakker.

Kijk eens goed naar je gewicht.
Wees eens ontzettend kritisch en kijk eens naar je gewicht. Ik weet van mezelf dat ik wat extra kilo’s met mij meedraag die er prima af kunnen. Die paar extra kilo’s zitten mijn snelheid zeker in de weg, ik moet het steeds allemaal meedragen. Ik ben de laatste paar maanden echt langzamer geworden, dus er moet iets af! Hier kom ik later nog een keertje op terug. Maar dus ook voor jullie geldt, wees kritisch. Zowel onder- als overgewicht kunnen je persoonlijke records in de weg zitten.

Juiste kleding en schoeisel.
Je prestatieniveau kan naar beneden gaan als jij je bijvoorbeeld te warm kleed. Veel vochtverlies en hard willen blijven lopen gaat niet samen. Welke kleding je bij welke temperatuur het beste aan kunt trekken vind je hier. Kijk ook eens naar je schoenen. Heb jij zware schoenen aan tijdens het trainen, maar train je altijd kort en snel? Ga dan eens opzoek naar een soepele en lichte schoen. Je kunt je hiervoor goed laten adviseren in de diverse hardloopspeciaalzaken.

Durf kapot te gaan!
Sommige hardlopers vinden het super lastig om te verzuren, het doet pijn en is niet aangenaam. Maar het moet! Juist die super zware trainingen en daarna een goed herstel, zorgen ervoor dat je sneller wordt! Een Dafne Schippers of Suzanne Kuijken gaan vaak genoeg helemaal kapot voor een beter resultaat en pakken daarna hun rust. Met niets doen en een beetje aanrommelen kom je er niet. Dus durf kapot te gaan, ook tijdens de wedstrijden!

Zoals ik al zei heb ik twee à drie punten waar ik zeker nog aan kan werken. Ik moet dus een beetje afvallen, rust nemen, werken aan mijn core en ik heb eigenlijk ook nog een extra puntje; mijn trainingen niet afraffelen of verkeerd uitvoeren. Begin dit jaar heb ik een aantal doelen opgesteld (deze vind je hier) en deze wil ik ontzettend graag behalen, dus werk aan de winkel! Ik heb er dus een aantal redenen tussen staan waarom ik maar niet sneller wordt. Welke reden zit jouw persoonlijke record in de weg?

Succes!

6 Comments

  1. Pingback: De leukste hardloopwedstrijden in maart en april 2020! - Running Girls

  2. Pingback: De leukste hardloopwedstrijden van juli en augustus 2018! - Running Girls

  3. Pingback: De leukste hardloopwedstrijden van januari en februari 2018! - Running Girls

  4. Pingback: De leukste hardloopwedstrijden van november en december! - Running Girls

  5. Pingback: Leukste hardloopwedstrijden van september en oktober! - Running Girls

  6. Pingback: runninggirls.nl is jarig! - Running Girls

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*