Hoe belangrijk is rust tussen je trainingen door? De meeste mensen denken dat alleen maar trainen voldoende is, maar dit is niet waar. Je lichaam heeft rust nodig om de trainingen te kunnen verwerken.
Rust is dus soms de beste training!
Heel veel hardlopers vergeten dus te rusten en hebben de kans om overtraind te raken. Geef jij je lichaam geen tijd om te herstellen dan bestaat de kans dat je trainingen niet meer lekker lopen en je beenspieren altijd zwaar en moe zullen aanvoelen. Neem dus de tijd en hang eens lekker op de bank tussen je trainingen door. Zorg voor een goede arbeid-rust-verhouding, dan zullen je trainingen meer effect hebben dan wanneer je non-stop blijft trainen en geen tijd neemt om te herstellen. Maar hoe pak je dat rusten nou het beste aan?
Slaap voldoende
Probeer voldoende te slapen, dit is de makkelijkste manier om je lijf rust te geven. Tijdens een goede nachtrust reset het lijf zich en sta je op met nieuwe energie. Voel jij je ondanks goed te hebben geslapen nog niet helemaal fit en wat lamlendig, pas dan je training hier op aan. Het is niet erg om te luisteren naar je lichaam, je voelt je niet voor niets lamlendig. Staat er wel een training op het programma die je ‘moet’ doen? Je kunt er dan voor kiezen om toch de hardloopschoenen aan te trekken en te kijken hoe het gaat. Zorg er dan voor dat je de warming-up niet vergeet en je niet te veel van jezelf vraagt. Geeft het lichaam aan niet mee te willen werken, luister hier dan naar.
Goede arbeid rust verhouding
Probeer ook in je schema rekening te houden dat je niet twee zeer pittige trainingen achter elkaar plant, neem na elke pittige (interval)training minimaal één à twee dagen rust. Ben je wat meer getraind, dan kun je op een rustdag in een relaxt tempo een blokje om. Ben je nog een beginner, geniet dan lekker van een dagje even niet hardlopen en laad jezelf op voor de volgende geplande training.
Plan je rust
Plan je rust goed in! Een legaal avondje lezen of Netflixen op de bank, wie wil dat nou niet? Veel hardlopers vergeten de rustmomenten te plannen, terwijl die juist zo belangrijk zijn. Je hebt een schema met al je belangrijke trainingen, maar pas dit schema aan en voeg je rustmomenten toe. Staat er op je schema dat je een hele dag rust hebt, hou jezelf hier dan ook aan. Door je rustmomenten goed uit te voeren zullen ook je geplande trainingen beter gaan.
Ik kan ontzettend genieten van een rustdagje, maar ben tijdens een rustdag soms wat onrustig. Een dagje niets doen is nog niet zo makkelijk. Wat bij mij helpt om de onrust tegen te gaan is wandelen. Dit heeft een minder grote impact dan hardlopen en het geeft je toch een voldaan gevoel. Haal je boodschappen bijvoorbeeld lopend in plaats van met de fiets en plof daarna weer lekker op de bank.
Je rust pakken is dus ontzettend belangrijk, het is één van de trainingen! Wat doe jij op een rustdag?
Pingback: Dit kan je doen op een rustdag! - Running Girls
Pingback: Tips voor een beginnende hardloper! - Running Girls
Pingback: 9 redenen waarom je maar niet sneller wordt. - Running Girls
Pingback: Hardlopen met hooikoorts? Lees eerst deze do's and don'ts! - Running Girls
Pingback: runninggirls.nl is jarig! - Running Girls