Tips voor een beginnende hardloper!

Tips voor een beginnende hardloper!

We moeten allemaal ergens beginnen, eens moet de eerste keer zijn, maar hoe pak je dit nu het beste aan? Als beginnende hardloper kun je onderstaande tips gebruiken om je eerste run succesvol te volbrengen en je voornemens om te gaan hardlopen vast te houden.

Voordat je begint:

Doelen
Een doel stellen helpt om je goede voornemens vorm te geven en te behouden. Let echter wel op dat je doelen realistisch zijn. Een mooi doel kan zijn: 30 minuten hardlopen zonder te wandelen of over 15 weken mijn eerste 5 kilometer hardlopen.

Schema
Als je je doelen hebt gesteld, kun je op zoek naar een trainingsschema. Op internet vind je verschillende trainingen voor beginnende hardlopers, kijk bijvoorbeeld eens op run2day.nl of op runnersweb.nl. Laat je daarnaast adviseren door een trainer of ervaren hardloper.

Plan je eerste training
Heb je je schema klaar of loop je zonder doel? Hoe dan ook het helpt om je eerste training/run te plannen zodat van uitstel geen afstel komt.

Schoeisel
Nieuwe hardloopschoenen is een hele investering maar zeker de moeite waard. Het is nooit bewezen dat speciale hardloopschoenen blessures voorkomen, maar een goede sportschoen waar jij je goed bij voelt, zullen je vleugels geven.

Kleding
Zorg dat je in een outfit loopt die lekker zit en waarin jij je prettig voelt. Je outfit hoeft in het begin echt niet te bestaan uit de nieuwste runninggear, zonde van je geld. Mocht je de runnershigh te pakken hebben, dan kun je altijd nog op zoek naar een leuk setje.

Tijdens je run:

Warming-up
Begin je run met een goede warming-up. Ook als beginnende hardloper is het belangrijk om een warming-up te doen om blessureleed te voorkomen.

Houd je aan het schema
Ook als je heerlijk loopt of als het even niet gaat: probeer je tijdens de run je aan het schema te houden. Word niet overmoedig, maar geef ook niet gelijk op. Let wel op: luister naar je lichaam! Wil het echt niet, kort de run dan in.

Geniet!
Probeer te genieten tijdens de trainingen, hardlopen is leuk! Ook al loop je niet zo lekker, probeer te genieten. Ook na een moeilijke of mentaal zware training kun je maar beter kijken naar het positieve (je bent geweest!) en niet blijven hangen in het negatieve.

Cooling-down
Werk je training af tot de hoek van de straat en wandel dan rustig naar huis. Zo kom je niet oververhit binnen en kun je de training even laten bezinken.

Na je run:

Vul vocht en energie aan
Tijdens het lopen verlies je vocht en energie. Vul dit zo snel mogelijk aan. Drink bijvoorbeeld een glas water en eet een banaan of drink een glas chocolade melk. Of kies voor een lekkere smoothie met bijvoorbeeld een beetje extra eiwit voor een goed herstel.

Noteer wat je gedaan hebt
Door een logboek bij te houden krijg je een duidelijk trainingsbeeld en kun je dit terugkoppelen aan bijvoorbeeld je trainer. Ook voor jezelf kan het motiverend werken om te kunnen zien wat je allemaal al gedaan hebt.

Plan je volgende training
Om je motivatie te behouden en ritme te krijgen kun je het beste vooruit plannen.

Luister naar je lichaam
Tijdens, maar ook na je training moet je goed luisteren naar je lichaam. Noteer je bevindingen en indien aanwezig pijntjes in je logboek. Door goed inzicht te krijgen hoe je lichaam zich voelt, kun je blessureleed misschien voorkomen.

Overige tips:

Rustdagen
Een rustdag is ook voor een hardloper een trainingsdag. Rust is misschien wel de beste training. Tijdens deze dagen is je lichaam aan het herstellen van de training en bereidt het lichaam zich voor op de volgende inspanning. Plan tussen de trainingen dus minimaal één dag rust en na een pittige training mogen dit er zelfs twee zijn.

Ga op zoek naar een leuke run
Een hardloopwedstrijd kan je extra motivatie geven. De sfeer, drukte en het publiek geven je vleugels!

En als laatste tip: kom trainen bij mij!

Succes!

En mocht je vragen hebben als beginnende hardloper, dan ontvang en beantwoord ik die graag!

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*