15 halve marathon tips!

15 halve marathon tips!

Eind vorig jaar kon je 15 trainingstips voor een halve marathon lezen en om nog voorbereider aan de start te staan deel ik nu 15 halve marathon tips die je op de wedstrijddag kunt toepassen. In november liep ik mijn 15e halve marathon en door deze 15 halve marathons heb ik voldoende ervaring opgedaan om met jullie onderstaande 15 halve marathon tips te kunnen delen!

1. Start je dag op tijd
Geef je lichaam en geest voldoende tijd om wakker te worden en neem hier dus lekker de tijd voor. Gehaast de dag beginnen brengt stress met zich mee en deze stress kan een negatief effect hebben op je halve marathonprestatie.

2. Eet en drink goed
Vergeet ondanks de zenuwen niet om goed te eten en te drinken. Eet zoals je voor een lange duurloop of andere run ook altijd hebt gedaan en drink naast je kopje koffie of thee ook voldoende water.

3. Bekijk nog één keer het weer
Kijk nog één keer naar de weersvoorspelling. Zorg ervoor dat je niet te koud of te warm gekleed aan de start staat. Klik voor meer info; Welke hardloopkleding past het beste bij welke temperatuur?

halve marathon tips
Egmond aan Zee halve marathon

4. Wees minimaal een uur voor de start aanwezig
Kom niet te laat! Je hoeft echt niet een uur voor de start bij de startstreep te gaan staan, maar wees wel in de buurt. Neem de tijd om je kleding af te geven, naar de wc te gaan en bijvoorbeeld je warming-up goed uit te voeren.

5. Houd jezelf warm
Zorg dat je warm blijft tot vlak voor de start. Sta je koud aan de start, dan begin je je halve marathon gelijk met een achterstand. Een oude trui, poncho of vuilniszak kunnen je warm en droog houden, deze kun je in het startvak weggooien. Vergeet ook niet om te blijven bewegen. Beweeg bijvoorbeeld een beetje op de plaats. Hup rustig heen en weer en draai je gewrichten een beetje los.

halve marathon tips
Marrakech halve marathon

6. Plan bewust je laatste wc bezoek
Neem de tijd voor je laatste bezoekje aan het toilet. Bij grote events staan er lange rijen voor de wc’s die ervoor kunnen zorgen dat je te laat aan de start verschijnt. Dit brengt onnodige stress met zich mee.

7. Kies voor jezelf de juiste positie in het startvak
Wil je echt gaan voor een tijd, zorg dan dat je uit de drukte blijft en start zo veel mogelijk vooraan in het vak. Bij grote events kunnen de eerste meters erg druk zijn en dit kan je gewenste tempo onderdrukken. Maakt het je niet zo veel uit, ga dan lekker staan op een plek die goed voelt.

8. Start niet te snel
Start niet te snel, je moet nog 21 kilometer! Neem opbouwend de tijd om het gewenste tempo aan te nemen en houd dit vast. Te snel starten kan je later flink in de weg zitten.

halve marathon tips
Valencia halve marathon

9. Pak bij iedere drinkpost iets
Je hoeft niet uitgebreid te drinken bij iedere drinkpost, je mond natmaken kan al voldoende zijn, maar sla ze niet over. Neem een klein slokje of spoel je mond met water en ren door naar de volgende post!

10. Probeer jezelf niet gek te maken
Houd je hoofd koel! Een halve marathon is lang en daarin kan veel gebeuren. Ervaar je een dip rond de 8 kilometer, blijf doorzetten! Misschien loop je 2 kilometer verder weer als een trein. Laat je dus niet gek maken door de gebeurtenissen of gedachtes die je onderweg ervaart.

11. Houd je aan je plan
Heb je een plan? Houd jezelf hier dan aan! Je hebt niet voor niets een plan gemaakt en waarschijnlijk aan de hand van je eerdere prestaties of trainingen. Ook al gaan de eerste 7 kilometer zeer makkelijk en volgens plan, je moet er nog 14 en daarin kan nog veel gebeuren.

halve marathon tips
Disneyland Parijs halve Marathon

12. Probeer de laatste kilometers goed door te trekken
De laatste 3 kilometers zijn vaak het lastigst en ze kruipen voor sommigen voorbij. Probeer tijdens deze kilometers niet in te zakken en je snelheid goed vast te houden. Zoek iemand met een fijn tempo en blijf hier als een zombie achter rennen.

13. Blijf op je houding letten
Hoe ‘mooier’ je blijft lopen hoe makkelijker de kilometers voorbij gaan. Ga je zwaar en ingezakt rennen, dan voelen die laatste kilometers ook zwaar en ingezakt. Loop je trots en aanvallend, dan zul je jezelf een gevoel geven dat je kunt blijven strijden tot de finish. Makkelijkste om te onthouden; blijf trots lopen.

14. Ga voor een eindsprint
Heb je nog één kilometer of 500 meter te gaan, zet aan! Je hebt er al twintig gehad, dus dat laatste stukje is niets! Pers tijdens de laatste meters alles er uit. Neem je armen mee, breng krachtig je knieën naar voren en versnel.

halve marathon tips
Berlijn halve marathon

15. Geniet!
Probeer 21.1 kilometer lang te genieten. Je hebt hier weken voor getraind, voor dit ene moment en die ga je rocken. Geniet van de supporters langs de kant, de stad of natuur waar je loopt en geniet van je mede lopers. Samen zetten jullie een super prestatie neer!

15 halve marathon tips die iedereen kan toepassen. Misschien was niet iedere tip voor jou even nuttig, maar alle beetjes helpen om jezelf zo voldaan mogelijk over die finish te krijgen. Succes!

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*