Zo voorkom ik een hardloopdip!

Zo voorkom ik een hardloopdip!

Zo voorkom ik een hardloopdip! We hebben er als lopers allemaal wel eens last van, een hardloopdip. Ook ik moet er af en toe aan geloven, maar ik begin steeds meer door te krijgen hoe ik een hardloopdip kan voorkomen. Wie weet, helpt mijn aanpak ook voor jou en blijf je lekker doorlopen!

Plan direct een doel
Ik kan heel slecht trainen zonder doel. Gewoon een aantal weken hardlopen zonder dat ik ergens voor train vind ik lastig. Natuurlijk zijn er soms een aantal overlappingsweken voordat ik aan een nieuw doel begin. Maar dan nog vind ik dat ik het lopen aan het onderhouden ben om fit te kunnen starten met een nieuw trainingstraject. Plan dus een nieuw doel in, zet dit groots in je agenda en noteer iedere week hoeveel weken het duurt voordat je aan de start staat. Zo kun je iedere week in je agenda zien waarvoor je aan het lopen bent en waarom je je conditie wilt onderhouden.

Doe niet te veel
Als ik een dipje voel opkomen loop ik wel, maar niet te veel. Door het relaxt en makkelijk te houden, is de drempel om te gaan ook een stuk lager. Voel ik mijn motivatie een beetje wegzakken dan plan ik bijvoorbeeld 2x een korte duurloop/tempoloop en een relaxte, maar uitdagende intervaltraining in. Trainingen die weinig energie en tijd kosten, maar mij toch een voldaan gevoel geven en daardoor nieuwe motivatie.

Plan hardloopdates in
Door een afspraak met anderen te maken moet je wel! Ik kan mezelf soms aardig teleurstellen door het lopen uit te stellen en dan uiteindelijk helemaal niet te gaan. Heb ik een hardloopdate dan wil ik die gewoon niet afzeggen en ga ik toch! Ik heb mij nog nooit slechter gevoeld na een run, dus ook al ga ik met een gedemotiveerd gevoel lopen, ik kom altijd gemotiveerd weer thuis!

Doe eens wat anders
Naast hardlopen zijn er genoeg sporten die je kunt doen. Als ik een beetje in een hardloopdip zit dan blijf ik wel sporten, maar haal ik mijn uitdagingen ergens anders vandaan. Ik ga bijvoorbeeld naar de sportschool of doe mee met een spinningles. Op deze manier ouderhoud ik wel mijn conditie en blijf ik fit, maar kan ik heel even het hardlopen loslaten. Ik let er echter wel op dat ik minimaal 1x in de week wel hardloop. Vaak gaat die training dan zo lekker dat het dipje snel overwonnen is.

Deze vier punten pas ik zelf altijd toe om mijn motivatie te behouden als ik een dipje aan voel komen en voorkom ik een hardloopdip. Maak de dip niet te groot en wees er op tijd bij.

Succes!

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*