Trainen en slapen op hoogte, nuttig of onzin?

Trainen en slapen op hoogte, nuttig of onzin?

Trainen en slapen op hoogte, ik deed het vorige week. Ik verbleef afgelopen week op 2300m – 3400m hoogte. Ik heb niet op deze hoogte hardgelopen, maar wel 6 dagen een inspanning geleverd en geslapen. Vorig jaar deed ik precies hetzelfde en liep ik een week na terugkomst persoonlijke records op de vijf en tien kilometer. Toeval of heeft trainen en slapen op hoogte echt invloed?

Verschillende studies zeggen; ‘Live high, train low’. Door op hoogte te leven, adem je lucht in met minder zuurstof. Je nieren hebben gevoelige cellen die reageren op het zuurstoftekort en stimuleren de aanmaak van erytropoëtine, een natuurlijke EPO. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. De rode bloedcellen binden met zuurstofcellen. Hierdoor verhoogt het zuurstoftransport, waardoor ook je zuurstofopname in je spieren en organen toeneemt. Ook de doorbloeding in je spieren en je stofwisseling verbetert.

Maar waarom ’train low’? Op hoogte is de lucht ijler en dunner, waardoor je op hoogte minder zuurstof hebt. Train je in een omgeving met weinig zuurstof, dan lever je een mindere prestatie dan in een omgeving met meer zuurstof. Wij wonen op zeeniveau en hebben een zuurstofpercentage van ongeveer 21%. Als je de bergen in gaat en op ongeveer 2500 meter hoogte zit, is het zuurstofpercentage ongeveer 15% Dit is nogal een verschil. Het is daarom lastiger om op hoogte een prestatie te leveren dan op zeeniveau.

Maar als sporter wil je natuurlijk alleen maar de voordelen en geen lasten. Oplossing? In de bergen slapen en trainen in het dal!

Ik heb de afgelopen week niet getraind in het dal, maar alles op hoogte gedaan. Ik denk dat het mij vorig jaar heeft geholpen bij het lopen van mijn pr’s, want zoals jezelf ook wel weet; alle beetjes helpen! Of ik 20 mei er nog profijt van heb, weet ik niet. We zullen het zien tijdens de Nacht van Groningen*!

Heb jij ervaring met trainen en slapen op hoogte? Of heb je een andere kijk op de theorie, laat dan een berichtje achter!

 *raceverslag.

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*