Tijdens het lopen van langere afstanden krijg ik er altijd last van, schuurplekken. Elke keer neem ik mijzelf voor, hier iets aan te doen, opzoek naar tips en dit dan echt toe te passen, maar vergeet dit keer op keer. Totdat ik tijdens de halve marathon in Berlijn zo veel last ervan heb gekregen dat ik er wel een blog over moest schrijven.
Ik zal je de foto’s besparen van de opgelopen schuurplekken tijdens de halve marathon, maar plekken van vijf bij vijf centimeter onder mijn oksels (geen grap), een onderrug die schraal is en een pijnlijk gevoel bij fietsen en zitten, dat wil niemand!
Schuurplekken ontstaan door wrijving tussen bijv. huid en kleding. Ook huid op huid zoals bijv. bovenbenen die tegen elkaar aan schuren kunnen schuurplekken opleveren.
Maar wat doe je er aan?
- Smeren, smeren, smeren.
Om wrijving tegen te gaan kun je de huid het beste glad houden. Door bijv. voor de race of training je oksels of andere gevoelige plekken in te smeren met vaseline verklein je de kans op wrijving en dus schuurplekken. Er bestaan speciale anti wrijving producten voor hardlopers, maar voor mij werkt vaseline prima. - Kleding.
Kies voor de juiste kleding. Sommige kledingstukken vergroten de kans op schuurplekken. Katoen houdt vocht vast waardoor de kans op schuurplekken vergroot. Kies voor kleding zonder rare randjes en knip de labels er uit. Een strakke en langere tight kan je helpen om schuurplekken op je bovenbenen te voorkomen. Mijn favoriet tijdens warm weer is deze korte, maar strakke tight van Nike. - Ondergoed.
Kanten ondergoed is prachtig, maar vergroot de kans op schuurplekken. Kies daarom voor naadloos ondergoed om schuurplekken te voorkomen. Veel merken zoals bijv. Falke en Gore hebben speciaal hardloopondergoed. Ademend, naadloos, ondersteunend en zacht. - Loop je kleding in.
Een nieuw shirtje of kort broekje kan misschien nog wat stijf zijn. Loop je duurloop of wedstrijd niet in nieuwe kleding, loop deze net als je schoenen eerst even in en was ze een paar keer. - Hartslagband.
Een hartslagband kan schuurplekken veroorzaken. Helemaal bij vrouwen zit hij soms niet goed vanwege de sport bh. Wil je toch met hartslag blijven lopen? Kies de volgende keer bij het kopen van een nieuw horloge voor eentje met de hartslagmeter in de polsband. - Test, test, test.
Test je shirtjes, sokken, tights, etc. Zo kun je op zoek gaan naar de beste outfit die jou de minste schuurplekken bezorgt. - Verstop je flesje water.
Een waterbelt of rugzak is natuurlijk ideaal tijdens lange duurlopen of wedstrijd, maar kan gaan schuren. Dit omdat deze niet altijd geheel aansluiten en wrijving hebben met je kleding. Omdat vocht tijdens een langere afstand nodig is, kun je er voor kiezen om je flesje water te verstoppen en hier bijv. elke 5 à 8 kilometer langs te rennen. Tijdens een wedstrijd zijn er altijd genoeg drinkposten. Wil je toch lopen met rugzak of riem? Test dan goed met welke kleding je het minste last hebt van wrijving. - Plak ze af.
Last van brandende tepels na het lopen? Plak ze dan eens goed af. Test wel eerst tijdens een duurloop welke tape of pleisters het beste blijven zitten bij inspanning. Er bestaan speciale tepelpleisters, maar deze zijn erg prijzig.
Wie weet helpen bovenstaande tips om van je schuurplekken af te komen. En heb jij een tip die hier niet tussen staat, dan hoor ik dat graag!
Succes!
Kelly
Pingback: 123 kilometer in oktober! - Running Girls
Pingback: 7 redenen waarom hardlopen in de herfst zo fijn is! - Running Girls
Pingback: runninggirls.nl is jarig! - Running Girls