9 tips voor het verbeteren van je vijf kilometertijd!

9 tips voor het verbeteren van je vijf kilometertijd!

Mijn persoonlijk record op de vijf kilometer staat al een tijdje en ga ik voorlopig ook niet verbeteren. Op dit moment staat hij op 23:50. Ik zou het super vinden om dit jaar nog sneller te lopen, maar ik denk dat het pas in 2018 gaat gebeuren. Word jouw vijf kilometertijd ook maar niet sneller? Lees dan deze 9 tips eens goed door, succes!

Ga intervallen!
Interval jij wel? Veel hardlopers lopen gewoon hard, maar prikkelen het lichaam niet altijd. Niets mis mee natuurlijk, maar wil je je vijf kilometertijd verbeteren, dan moet er zeker een intervaltraining in je weekschema zitten. Wat intervallen precies is, lees je hier.

Maak een plan
Maak een plan en houd je hier aan. Maak bijvoorbeeld samen met je trainer een trainingsschema voor de komende 10 weken en ga hiermee aan de slag! Met de juiste opbouw en afbouw is de kans op het lopen van een persoonlijk record groter!

Versterk je core
Train jij wel eens je corespieren? Een sterke core helpt mee bij het verbeteren van je hardloopprestatie en kan je dus ook helpen met een snelle vijf kilometer.

Werk aan je techniek
Een goede techniek kan je hardloopprestatie verbeteren. Knie-inzet, arminzet of voetplaatsing kunnen allemaal meewerken in het verbeteren van je vijf kilometertijd. Een juiste houding kan je bijvoorbeeld gaan aanleren door middel van loopscholing.

Loop kleine duurloopjes
Alleen maar op tempo lopen is niet voldoende. Doe eens een stapje terug en loop kleine duurloopjes. Het lijf af en toe actieve rust geven en andere energiebronnen aan laten spreken, kan je hardloopprestatie verbeteren. Natuurlijk heb je tijdens een halve marathon andere energiebronnen nodig dan tijdens een vijf kilometer, maar een korte duurloop in samenwerking met intervallen en tempoloopjes zullen je hardloopprestatie verbeteren.

Ga er gewoon voor!
Niet nadenken, maar er gewoon voor gaan! Loop jezelf tijdens de vijf kilometer eens helemaal leeg en je ziet wel wat er uitkomt! Een vijf kilometer is snel voorbij en berekenend lopen; daar is voor velen een vijf kilometer soms net te kort voor. Zonde als je bij de finish er achter komt dat je nog overhad.

Plan je race
Lekker tegenstrijdig, maar deze tip is voor iedereen die er al helemaal voor gaat, maar na drie kilometer instort of moeite heeft met een race te kunnen lezen. Plan je race dan eens! Loop een vast tempo die je bijvoorbeeld met je trainer uitrekent. Leer op tempo te lopen en gebruik bijvoorbeeld je hardloophorloge als houvast.

Zoek een haas
Zoek iemand die een stuk sneller is op de vijf kilometer dan dat jij dat bent. Vraag hem of haar voor hulp tijdens je vijf kilometerwedstrijd! Iemand die voor je loopt tijdens de run, een vast gepland tempo loopt en waar je dus blind achteraan kunt rennen, kan zeker helpen bij het verbeteren van je vijf kilometertijd en is nog eens gezellig ook!

Versterk je beenspieren
Sterke benen kunnen een bijdrage leveren aan een snelle vijf kilometertijd. Zijn je benen sterk dan zal krachtig lopen en je eindsprint makkelijker gaan.

Bovenstaande tips kunnen je helpen om je vijf kilometer tijd te verbeteren! Mocht je nog een paar tips willen klik dan even verder! 9 redenen waarom je maar niet sneller wordt!

Succes!

 

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*