10 marathontips van 10 verschillende marathonlopers!

10 marathontips van 10 verschillende marathonlopers!

Deze 10 marathontips heb ik eigenlijk voor mezelf verzameld, maar deel ik natuurlijk graag met jullie allemaal! Ik sta over 6 weken aan de start van de London Marathon en iedere tip is welkom! Daarom 10 marathontips van 10 verschillende marathonlopers. Tips voor zowel voor als tijdens de marathon, erg motiverend en leerzaam!

Tip 1 namens Marit (2x aan de start gestaan van een marathon (New York en Berlijn) en 2x zeer voldaan uitgelopen, maar deelt graag een wijze les met jullie!)
“Besteed echt aandacht aan de schoenen waarop je de marathon (en de trainingen) wilt gaan lopen. Niet alleen moeten ze lekker lopen en lange-afstanden-proof zijn, maar ook moeten ze echt goed zitten. Ik heb blijkbaar (te weinig aandacht besteed aan het echt uitzoeken) op te kleine schoenen getraind, waardoor ik al bijna een half jaar met paarse, lelijke teennagels loop (in Australië!!!).”

Tip 2 namens Japke (Over een paar weken loopt Japke haar 5e Major in Boston, daarna nog maar eentje te gaan!)
“Blijf bij het plan dat je van tevoren hebt bedacht! Ga niet ineens iets anders eten voorafgaand aan de marathon, ga geen andere schoenen of kleding proberen, maar doe wat je gewend bent en vertrouw daarin op jezelf.”

Tip 3 namens mijn vader (Mijn vader liep 1x een marathon (2:50:40) en is samen met mijn moeder mijn klankbord als het om de marathontrainingen gaat)
“Geniet van het hele avontuur, maar laat je niet te veel afleiden op de dag zelf. Afleiding kan zorgen voor een verhoogde hartslag, waardoor je je plan moet aanpassen. Blijf dus bij de les, houd je aan het plan, maar vergeet zeker niet te genieten!”

Tip 4 namens Marianne (Marianne is mijn roomie in London en heeft tot nu toe 4 marathons gelopen. De mooiste? Tokyo!)
“Tel de kilometers op in plaats van af. Denk niet na over hoeveel kilometer je nog moet, maar sta stil bij hoeveel kilometer je al hebt gelopen. Op deze manier zijn de laatste vijf kilometer voor mij minder zwaar.”

Tip 5 namens Stefan (Stefan liep 12 marathons (snelste 2:46:52) en 3 ultra marathons, waaronder de 100km van Winschoten, waar hij 3e werd op het NK.)
“Zorg dat je bij de eerste marathon met een voldaan en goed gevoel over de finish komt. De tijd bij een eerste marathon is irrelevant. Wordt de eerste marathon een flop, dan is de drempel om te herkansen veel groter, dus geniet van je marathon ondanks dat het zwaar wordt”

Tip 6 namens Wilja (Mijn running buddy Wilja staat over een paar weken aan de start van haar 4e marathon en hoopt daar een sub 4 te lopen!)
“Zorg voor fijne supporters langs de kant. Het is heel fijn als je weet dat je regelmatig een bekend gezicht tijdens de marathon zal zien. Geloof mij, dit ga je écht nodig hebben! En daarnaast kan jouw support nog wat extra eten of drinken aan je geven.”

Tip 7 namens John (Altijd goedlachse John loopt veel en lang! Zijn mooiste marathon? De Two Oceans in Kaapstad (Ultra marathon).
“Start rustig, probeer niet vanaf kilometer één je beoogde marathontempo aan te houden. Probeer ook niet tijdens de marathon te veel met je tijd bezig te zijn. Laat dit onder andere bij een drinkpost even los, neem hier juist de tijd om goed te drinken en/of te eten.”

Tip 8 namens Annemerel (Heeft naast vele marathons ook drie (hardloop)boeken op haar naam staan, waaronder; trainen als een TOPatleet)
“Mijn tip is eigenlijk om een soort van proefrace te doen, waarbij je alles wat je bij de marathon gaat doen ook toepast. Dit kun je doen tijdens je laatste duurloop in aanloop naar de marathon, of tijdens een halve marathon. Probeer echt alles exact hetzelfde te doen. Probeer deze test het liefst niet twee weken voor je marathon uit te voeren, mocht het niet bevallen dan is er weinig tijd meer om dingen aan te passen, liever doe je dit minstens 5/6 weken van tevoren.”

Tip 9 namens Sunny (Mister Marathon! Liep 65 marathons in 32 landen, respect! De mooiste? Of het nou Amstelveen of Rio de Janeiro is, iedere marathon is prachtig!)
“Zorg dat je tijdens je marathon iets bij je hebt wat je tijdens de moeilijkste momenten een mentale boost kan geven! Denk aan een foto van een dierbare en/of een voor jou bijzonder sieraad. Ikzelf bijvoorbeeld liep iedere marathon met een gouden ketting (met een klavertje vier hanger) van mijn overleden vader. Alleen al het gevoel van het kettinkje tegen mijn huid gaf mij vleugels op de moeilijke momenten.”

Tip 10 namens Hedwig (Liep op 3 maart in Tokyo (3:15, pr!) haar 5e major, loopt in London haar laatste en ik ben daar dus bij!)
“Probeer een mantra te hebben dat positief is en herhaal deze mantra tijdens moeilijkere momenten de hele tijd. Ik liep in Tokyo bijvoorbeeld op; ik ben sterk! En ik dacht telkens aan de 40% regel: als je denkt dat je het moeilijk hebt, zit je pas op 40% van wat je echt kan.”

10 marathontips waar ik zeker iets mee kan! Ik wil bovenstaande 10 marathontoppers bedanken voor deze motiverende tips. Ik ga ze allemaal gebruiken richting en tijdens de London marathon!

*Op de hoofdfoto moedig ik Wilja aan tijdens haar marathon in Berlijn, dit was in de laatste 2 kilometer. Support helpt dus zeker een handje! 

3 Comments

  1. Pingback: Mijn hardloopdoelen voor de maand april! - Running Girls

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*