Running Girl van de week: Marleen!

Running Girl van de week: Marleen!

Running Girl Marleen volg ik al ontzettend lang! Ik denk vanaf dag één dat wij het Instragamaccount voor Running Girls Groningen aanmaakte, ik Marleen ben gaan volgen. Ze sprong er echt uit tussen al die hardloopmeiden in Nederland die hun hardloopavonturen delen op Instagram. En dat enthousiasme van Marleen is de afgelopen jaren niet minder geworden. Ze traint fanatiek en is vaste blogster voor justkeeprunning.nl. Met al vijf marathons opzak wil ze alleen maar verder en meer. Dit jaar heeft ze al twee marathons op de planning staan en wie weet komt daar nog wat bij! Ik stelde Marleen graag een aantal hardloopvragen.

Hi lezers en lezeressen van RunningGirls.nl! Wat een eer dat ik deze week Running Girl van de week mag zijn. Mijn naam is Marleen en misschien dat sommigen van jullie me wel kennen als een van de bloggers van Just Keep Running (www.justkeeprunning.nl). Afgelopen jaar ben ik als diëtist afgestudeerd en momenteel ben ik werkzaam als fitnesscoach én voedingscoach op een sportschool. Zo mega leuk! Daarnaast start ik deze maand met een vervolgopleiding tot sportdiëtist. Je kunt wel zeggen dat sport en voeding mijn passies zijn. Hardlopen doe ik nu bijna 4 jaar en is niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik sta twee keer per week op de atletiekbaan en daarnaast doe ik maar al te graag mee aan zoveel mogelijk wedstrijden. Ik heb de afgelopen 2 jaar maar liefst 5 marathons gelopen en daar komen dit jaar sowieso nog twee bij; Rotterdam en Berlijn. Niet gegarandeerd dat het daarbij blijft. 😉 Ik hoop jullie met dit stukje te kunnen inspireren om te blijven hardlopen en om altijd je doelen na te willen streven.

Hoe ben je begonnen met hardlopen?
Een paar jaar geleden schoten de sport-blogs als paddestoelen de grond uit en ik las ze allemaal. Toentertijd deed ik meer aan fitness maar alle verhalen over hardlopen en het meedoen aan wedstrijden deed me toch wel nieuwsgierig maken naar de sport. Als eerste schreef ik me in voor een 5 kilometer wedstrijd in mijn home town, niet veel later kon ik me via mijn toenmalige werk ook opgeven voor de Dam tot Damloop. Mijn eerste twee doelen stonden vast dus ik kon niet opgeven! Die finish in Zaandam na 16.1 kilometer was zo magisch, ik had nog nooit verder dan 10 kilometer gelopen en nu flikte ik dit gewoon even. Dit was in 2013 en sindsdien ben ik nooit meer gestopt met hardlopen.

Running Girl Marleen

Wat zijn je doelen op dit moment, waar train je voor?
Er staan voor 2017 twee grote doelen in mijn agenda: de marathon in Rotterdam en in Berlijn. Beide heb ik nog niet eerder gelopen en Rotterdam ga ik samen met Natasja heen. Zij was al eerder Running Girl van de week! (haar stukje lees je hier) Samen gaan we eerst op zaterdag de Mini Marathon lopen en dan in een hotel overnachten vlakbij de start.

Rotterdam en Berlijn zijn tevens ook hele snelle marathons (nummer 1 en 5 in de lijst van snelste marathons van de wereld) dus als alles mee zit hoop ik zowel in april als in september een snelle tijd te kunnen neerzetten. Maar met een marathon weet je natuurlijk nooit hoe het gaat uitpakken. 😉 Wat vind ik snel? Rond de 3:30 uur… (Ik word al zenuwachtig als ik hieraan denk!)

Heb je een hardloopdroom/wens?
Behalve dat ik mezelf altijd wil blijven verbeteren heb ik ook wel een paar dingen wat me heel gaaf lijkt om te kunnen afstrepen. Als eerste wil ik ooit wel een ultramarathon lopen. Het liefste in Den Haag bij de Vredesmarathon in september. Maar deze is afgelopen jaar afgelast omdat er geen geld was, dit jaar ben ik ook bang dat hij niet wordt georganiseerd (en ik loop dan in Berlijn) dus ik blijf hopen dat in 2018 de wedstrijd weer plaats zal vinden want dan wil ik aan de start staan van de 60 kilometer!

Verder lijkt het me heel cool om de Marathon Majors allemaal gelopen te hebben. In september loop ik mijn eerste van de grote 6 in natuurlijk Berlijn! Ik heb verder nog geen plan hoe en wanneer ik de rest wil lopen, dat wordt iets voor de langere termijn om over na te denken.

Oh, en ik heb het stiekem in mijn gedachten gehaald om mijn 10e marathon in 2018 in Leiden te lopen. Ik woon in Leiden en de marathon heb ik in 2015 al gelopen. Hoewel veel hardlopers gruwelen van het idee dat er weinig deelnemers zijn en er niet overal publiek staat, vind ik het parcours geweldig. En natuurlijk omdat het mijn eigen stadje is. Als ik dit wil halen moet ik tussen Berlijn en Leiden nog twee(!) marathons lopen…!

Waar loop je het liefste hard?
Ik vind het belangrijk om ondergrond en omgeving af te wisselen omdat dit je als hardloper sterker maakt. Ik loop graag in de duinen of op de trails, maar het aller liefst loop ik nét buiten de stad in de polders. Goed geasfalteerde fietspaden, weinig verkeer, lekker lang rechtdoor kunnen lopen… Saai? Maar wel super lekker om in de flow te komen.

Running Girl Marleen

Wanneer loop je het liefste hard?
Wat zou ik graag een ochtendmens willen zijn! De keren dat ik wel eens heel vroeg buiten ben (en niet om hard te lopen) denk ik altijd hoe fijn het zou zijn om nú te mogen hardlopen. Het lijkt wel of de lucht frisser is, de omgeving vrediger, en het is nog lekker rustig op straat. Maar helaas, ik moet altijd echt even wakker worden ’s ochtends. Op een vrije dag loop ik daarom meestal ’s middags. Verder kan ik wel altijd genieten van wedstrijden die relatief vroeg zijn (behalve het opstaan is hels) of mijn atletiektrainingen in de avond.

Wat eet je voor en na het lopen?
Tegenwoordig kan ik op steeds meer voedingsmiddelen gewoon prima lopen. Misschien zit het tussen mijn oren maar in het begin kon ik bijvoorbeeld echt niet ’s avonds lopen zonder een bordje pasta te hebben gegeten. Wil ik echt presteren dan let ik wel op wat ik eet. Veel koolhydraten, matig eiwit (behalve na afloop), en weinig vet. Voor een wedstrijd zijn dit meestal krentenbollen en bananen, weggespoeld met wat sportdrank. Na het lopen het liefst een normale (avond)maaltijd; rijst met groenten en bonen of een vleesvervanger. Dit kan niet altijd dus ik eet ook veel boterhammen met (vega) beleg en sojayoghurt. Magere chocolademelk is trouwens ook echt een holy grail voor na een wedstrijd of zware training door de eiwitten en koolhydraten die erin zitten. Ik drink zelf geen melk meer dus ik kies tegenwoordig voor de plantaardige variant.

Running Girl Marleen

Hoe motiveer jij jezelf?
Door altijd nieuwe doelen te stellen! Ik kan niet zonder wedstrijden want zonder doel trainen is voor mij letterlijk doelloos. Dan ben ik ook niet meer geneigd om meer uit mezelf te halen, snap je? Altijd een wedstrijd op de korte termijn in de planning hebben houdt me scherp en gemotiveerd om toch een (extra) blokje om te gaan.

Wat is je favoriete runningoutfit?
In tegenstelling tot veel andere hardloopsters loop ik niet graag in een short omdat dit gaat schuren na een paar kilometer. Het liefst loop ik in een lange of driekwart tight. Behalve als het écht warm is, dan draag ik een korte tight. Daarop bijna altijd een t-shirt en in de winter draag ik graag jasjes omdat je daarmee zo lekker extra laagjes kunt aantrekken. Laatst droeg ik zelfs twee longsleeves én een jasje, zo koud vond ik het. Bij wedstrijden heb ik altijd de helft minder kleding aan. Dan moet ik harder lopen om het warm te krijgen. 😉

Running Girl Marleen

Wat is je mooiste hardloopmemorie?
Momenteel met stip op 1: de Düsseldorf Marathon in 2016. Zo onverwachts was ik zo enorm in vorm op de wedstrijddag. Het was nog geen 10 graden buiten, de zon scheen, voor de start was het super koud, maar ik was heel goed getraind en de lage temperatuur zorgde ervoor dat ik HARD kon lopen. Ik ging als een trein en het ging echt heel makkelijk. Uiteindelijk finishte ik in 3:34:49 (Boston Qualification! 😉 ) en dat had ik nooit durven dromen. Ik had namelijk bedacht dat ik 3:45-3:40 wilde lopen, echter was ik veel sneller dan dat. Dit verbeteren of evenaren gaat vast nog wel lastig worden, haha!

Met wie zou je echt nog een keertje willen hardlopen?
Pfoe, dit vind ik als enige een heel lastige vraag. Ik heb niet echt een atleet waar ik enorm tegenop kijk om samen mee te lopen. Natuurlijk inspireren veel topatleten me wel maar ik loop veel liever met mijn eigen hardloopvrienden en -vriendinnen. Met hen heb ik allemaal al eens gelopen. 😉

Als ik toch iemand zou moeten noemen dan ga ik voor een Amerikaanse chick die ik volg op Instagram: @allysongesch. Zij is diëtist in opleiding, vegan 4 life, ultra marathoner, en ze plaatst super inspirerende posts op Instagram vind ik. Momenteel loopt ze helaas wat minder (helemaal niet) omdat ze een blessure heeft opgelopen na twee 100 mijl wedstrijden in één maand. Gelukkig ziet ze zelf nu in dat het wel erg dom was om te doen. 😉 Maar goed, zij dus

Running Girl Marleen

Wat is jouw gouden hardlooptip?
Eigenlijk heb ik er twee! Op nummer 1: doe wedstrijden. Daarmee stel je een doel voor jezelf of je doet dingen die je normaal niet zo snel zou doen. Toen ik trainde voor mijn eerste Dam tot Damloop haalde ik slechts 2x de 10km in mijn voorbereiding. Beide liep ik in een wedstrijd omdat ik het in mijn eentje super lastig vond om de afstand vol te maken. In een wedstrijd hoef je ook niet na te denken over je route, je krijgt halverwege water uitgereikt en je loopt met nog meer hardlopers richting de finish. Op die momenten twijfelde ik niet meer of ik de finish ging halen hoor! Dat gebeurde gewoon. Ook in de voorbereiding naar mijn eerste halve en hele marathon liep ik heel veel wedstrijden. Ik ging niet altijd voor een snelle tijd, de langzame duurloop is ook belangrijk. Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik mijn eerste 20 kilometer écht in mijn eentje liep. Helemaal niet erg, het werkte voor mij.

Mijn tweede tip is om leuke hardlopers om je heen te verzamelen. Ga trainen bij een club of loopgroep, zoek gelijkgestemde hardlopers op in Facebook-groepen of op Instagram, haal je partner of beste vriend(in) over om samen te gaan hardlopen, maakt niet uit. Het aller leukste aan hardlopen vind ik het sociale aspect. Als ik dit al die jaren “alleen” had moeten doen was ik waarschijnlijk allang gestopt. Juist de passie kunnen delen met anderen is geweldig.

Bedankt Kelly dat ik voor RunningGirls.nl mijn verhaal mocht doen! Ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert of op ideeën brengt voor mooie doelen. 😉 En voor wie mij wil volgen in mijn road to Rotterdam en Berlijn, die kan me volgen op mijn Instagram (www.instagram.com/marleennnx) of lees elke maandagochtend om 6:00 uur mijn weekverslag op Just Keep Running (www.justkeeprunning.nl). Dankjewel!

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*