Running Girl van de week: Lotte!

Running Girl van de week: Lotte!

Running Girl Lotte is één van de zes Girls on the Move. Een motiverende groep meiden, die stuk voor stuk ontzettend hard trainen om de gewenste sportdoelen te behalen. Lotte is een fanatieke hardloopster met o.a. een super tijd op de 800 meter (2:12). Op dit moment loopt ze helaas iets minder vaak dan dat ze zou willen, maar de reden hiervoor is top! Lotte wordt over ongeveer acht weken moeder en ik stelde daarom deze mommy to be graag een aantal hardloopvragen.

Ik ben Lotte, 1 van de 6 Girls on the Move! Eigenlijk ben ik het liefst 24/7 bezig met sport, sport, sport en al het moois dat sport brengt: de mensen er omheen, te gekke plannen, scherpe doelen, de trainingen (en het herstellen: relaxen en eten, heerlijk 🙂 ) én het motiveren van anderen. Maar… Sport is niet het enige wat ik ‘ben’. Ik werk daarnaast fulltime als adviseur arbeidsmarktcommunicatie in een ziekenhuis, ben graag bij vriendinnen en familie en… In maart word ik moeder! Wát een jaar gaat dit worden (of is het eigenijk al). Met ontzettend veel zin ga ik alles tegemoet!

Hoe ben je begonnen met hardlopen?
Altijd al wilde ik zó graag sporten. Na eerst jarenlang geturnd te hebben wilde ik gaan voor een andere sport. Als 15-jarige kwam een hardloop talententest op mijn pad waaruit bleek dat ik wel wat aanleg had. Bij die club (destijds Seven Hills Running Team) ben ik uiteindelijk niet aangesloten om via wat omwegen uiteindelijk terecht te komen bij trainer Joshua Mols (nu Cifla, Team Zevenheuvelen). Bij hem heb ik vrijwel mijn hele atletiekperiode getraind. Inderdaad: atletiek. Ik ben me namelijk gaan storten op de 800m en 1500m. Als snelheidsbeest, zonder aangeboren sprinttalent maar wel met flink wat inhoud waren dát mijn nummers. Er volgde een ontzetten gave, jarenlange sportperiode met vele trainingen, gestructureerde
weekindeling, trainingsweekenden, buitenlandstages en vooral heel veel wedstrijden. Ik durf wel te stellen dat die periode mij gevormd heeft naar hoe ik nu ben: het heeft me zoveel gebracht en zoveel mooie lessen geleerd. De periode als wedstrijdatleet heb ik bewust afgesloten en nu sta ik… Precies hier. Zeker wetende dat deze totaal nieuwe fase me ook weer hele mooie sportmomenten gaat brengen.

Running Girl LotteWat zijn je doelen op dit moment, waar train je voor?
Whoop, even een ommezwaai: ik ben nu dus ruim 7 maanden zwanger. Op dit moment train ik vooral om in shape te blijven en zo fit mogelijk de 9 maanden door te komen. Tot aan over de helft van de zwangerschap lagen mijn doelen nog iets anders: toen dacht ik dat ik mijn duurloopjes nog wel een beetje kon gaan opbouwen bijvoorbeeld. Eigenlijk heb ik me continu ontzettend fit gevoeld, en zelfs nog meegedaan een de Zevenheuvelennacht in november. Nu, met nog maar 8 weken te gaan is dat toch wel even anders. Ik loop nog max 1x per week en dan heel rustig aan, niet te lang, en met genoeg pauze. Vooral omdat er anders reactie komt rondom de bekken, en dat wil je niet. En dan nog… Ik houd zo van de hardloopbeweging en het zwanger zijn kost me op dit moment behoorlijk veel energie, dat een korte training me tóch die lekkere voldoening geeft. Enneh… Dan spring ik ook nog op de tacx, de crosstrainer, doe core en kracht in de sportschool én yoga. Het is fantastisch om te sporten samen met de growing mini-me!

Natuurlijk kriebelt het ook wel weer om mijn echte sportlijf weer terug te krijgen en nieuwe doelen aan te kunnen gaan. Doel 1 wordt: na de bevalling weer in vorm komen. Dat zie ik als een echte uitdaging en
heb ik enorm veel zin in. Ben ook erg benieuwd naar het hele proces daar omheen. Wat gaat mijn lijf doen? Ik heb er alle vertrouwen in. Daarna zie ik mezelf vooral actief op de cross en langere afstanden
van de 10km tot halve marathon. Daarop heb ik op zich al mooie tijden staan (10km in 39 minuten, de zevenheuvelenloop in 59 en de halve, alleen ooit in Egmond gelopen, in 1:29), maar dat deed ik dus met name vanuit mijn baanatletiek trainingen. Ik ben erg benieuwd of ik daar, na een zwangerschap en met een nieuw trainingsritme weer aan kan komen en wie weet, met specifieke training, zelfs kan overtreffen! Los daarvan is prestatie echt niet meer mijn hoofddoel. Ik wil vooral genieten en heel veel plezier hebben. Wedstrijdstress had ik in mijn ‘loopbaan’ al genoeg en geleerd goed mee om te gaan. De komende nieuwe sportfase gaat heel anders zijn. Go with the flow en als het naast plezier ook nog een keer een pr’tje oplevert, zal ik extra blij zijn. Zo niet, trots ben ik toch wel!

Heb je een hardloopdroom/wens? 
Met mijn ontzettend veel ervaring en inmiddels ook trainersdiploma, zou ik graag nóg meer mensen inspireren in het hardlopen. Het is zo’n mooie wereld, waarin het gaat om jouzelf (écht, de beste versie van jezelf creëer je door middel van sport!) én om de dynamiek met andere sporters: het brengt jullie samen zoveel wijsheden. Jou als individu brengt het verder ontwikkelde eigenschappen: doorzetten, teleurstellingen, discipline, overwinningen, zelfvertrouwen en zo kan ik nog wel even doorgaan. In de bewustwording hiervan richting anderen zou ik in de toekomst graag nog meer willen betekenen. In welke vorm weet ik nog niet precies, maar ideeën borrelen altijd.

Mijn eigen hardloopdroom op dit moment is dat ik na mijn zwangerschap weer in een net zo lekkere sportflow kom als hiervoor, alleen dan in een andere vorm. Geen baanatletiek meer en juist de langere afstanden wat meer ontdekken met GENIETEN voorop! Ik denk voor nu dus even in korte termijn. Daarna zie ik wel weer verder.

Running Girl LotteWaar loop je het liefste hard?
Nu neig ik er toch naar om te antwoorden met de atletiekbaan. Ik heb daar altijd de meest mooie en uitdagende, harde trainingen gedaan. Gelukkig blijft dit ook voor de lange afstanden een goede plek om te
trainen! Daarbij is juist de afwisseling wat hardlopen zo mooi maakt. Wegdromen in cadans tijdens een lange duurloop op een asfaltweg of juist de uitdaging in het bos… De afwisseling maakt mij blij.

Wanneer loop je het liefste hard?
Duurlopen het liefst in de ochtend. Een betere start van de dag is er niet! Voor trainingen op de atletiekbaan heb ik voorkeur voor de avond en dan het liefst met een avondzonnetje erbij 🙂

Wat eet je voor en na het lopen?
Voor het hardlopen neem ik vaak een yoghurtje met havermout en banaan. Erna een goede herstelmaaltijd. Na een echt zware training vul ik eerst direct mijn eiwitten aan.

Running Girl LotteHoe motiveer jij jezelf?
Áls ik een keer moeite heb om te gaan lopen, motiveer ik me met de gedachte dat niet gaan geen optie is: daar ga ik me alleen maar ellendiger van voelen. Daarnaast is er vaak een groep of maatje die op me wacht dus dan is het sowieso een ‘no go’ om af te haken. Verder is voor mij muziek een goede motivatie. Voor de training of wedstrijd kan ik me daar heel goed mee oppeppen en tijdens een lange duurloop in mijn eentje kan ik er heerlijk de hele wereld om me heen mee vergeten. Die flow is fantastisch.

Wat is je favoriete runningoutfit?
De Nike outfit van onze sponsor Runnersworld Nijmegen. Alles zit fantastisch om het lijf (ehm tja, nu met mijn big belly dus even niet 😉 en het ziet er ook nog eens fashionable uit. Nu tijdens mijn zwangerschap draag ik het liefst sportkleding van bellyfashion.nl.

Running Girl Lotte
PR race 800m (Lotte draagt startnummer 9168)

Wat is je mooiste hardloopmemorie?
Is het erg als ik niet kan kiezen? Mijn pr op de 800m (2:12) liep ik op een voor mijn onverwacht moment. Na maanden van ziekte, waarin ik belangrijke basistraining in de winter miste, was ik in een paar maanden in de vorm van mijn leven gekomen. Daar was ik mijzelf niet helemaal bewust van, waardoor ik het seizoen volledig onbevangen startte. 800 meter lang was er die flow. De macht en kracht die ik toen had blijft me voor altijd bij. Dat jaar liep ik ook mijn pr’s op de 1500m (4:35) en 5km op de weg (18:15). Tijden die staan voor mij staan voor ontzettend hard werken en een uitkomst zijn van de mooie weg er naartoe. Ik ben er ontzettend trots op!

Later heeft de halve marathon van Egmond mij ontzettend doen verrassen. Deze wedstrijd had ik als doel gesteld door een blessure waarmee ik geen snelheidswerk mocht doen. Als wedstrijddame start je hier een aantal minuten voor de mannen uit. Met een hele groep dames het strand op, de samenwerking met elkaar, het doorgaan en pijn leiden, ‘accepteren’ dat het nog heel ver is en mentaal diep gaan: deze wedstrijd heeft mijn ogen geopend dat ook voor mij als sportliefhebber die eigenlijk sterker is op de korte afstanden, ook lange afstanden heel mooi kunnen zijn om te doen.

Running Girl Lotte
Egmond aan Zee halve marathon.

Met wie zou je echt nog een keer willen hardlopen?
Ik ben ontzettend rijk met de sportmaatjes om mij heen en kan me niets anders wensen. Ik heb veel respect voor prestaties van anderen en vind het ook leuk om hen te volgen, maar echte voorbeelden heb ik niet en nooit gehad. Ik doe het op mijn eigen manier en wens vooral heel veel mooie hardloopjaren met mooie sportmensen om me heen, die op mijn pad komen en al zijn!

Wat is jouw gouden hardlooptip?
Je kunt ALTIJD meer dan je denkt (en denk daar ook aan als je het zwaar hebt), het gaat niet om het eindresultaat maar om de weg er naartoe en… keep on moving!

Benieuwd hoe het met Lotte haar trainingen gaat als de kleine er is? Volg Lotte (en de andere meiden!) via Instagram of www.girlsonthemove.nl.

Benieuwd naar de andere Running Girls van de week? Klik dan hier.

One Comment

  1. Pingback: Running Girl van de week: Cindy! - Running Girls

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*