Wat te doen tegen een zijsteek?

Wat te doen tegen een zijsteek?

Volgens mij heeft elke hardloper er wel eens last van gehad, een zijsteek. Super vervelend en je tempo zakt gelijk in. Waar de steek vandaan komt, is niet duidelijk. Er zijn verschillende theorieën, maar de echte oorzaak is nog niet gevonden. Beginnende lopers, maar ook gevorderde kunnen er last van krijgen.  De daadwerkelijk oorzaak is dus nog niet gevonden, maar onderstaande tips kunnen je misschien helpen om een steek tegen te gaan of te verminderen, succes!

 • Warming-up
  In bijna elke blog vind je terug hoe belangrijk een warming-up is. Ook voor het voorkomen van zijsteken is een warming-up belangrijk. Warme rompspieren zullen minder trekken en kramp krijgen.
 • Eten en drinken
  Eet en drink niet vlak voor je training of wedstrijd. Dit kan in de weg gaan zitten en een zijsteek opleveren. Suikerhoudende gels en drankjes kunnen dit tijdens een lange duurloop of wedstrijd ook veroorzaken. Train je inname dus tijdens je duurlopen zodat je weet wat te doen tijdens de wedstrijd.
 • Ademhaling
  Sommige beweren dat zijsteken veroorzaakt worden door zuurstofgebrek. Tijdens de inspanning gaat er meer bloed naar je beenspieren en minder naar je ademhalingsspier. Dit kan een oorzaak zijn van een zijsteek. Let tijdens de inspanning goed op je ademhaling; neem bij een zijsteek even wat gas terug en focus op je ademhaling.
 • Rek je uit
  Door even je inspanning te onderbreken en jezelf goed uit te strekken, haal je de spanning wat uit je romp. Dit kan de zijsteek doen verminderen.
 • Verander van inspanning
  Mocht je een zijsteek krijgen, verander dan eens van inspanning, neem even wat gas terug en verklein je pas. Bij de meesten zal de steek langzaam weggaan. Sta niet gelijk helemaal stil, even dribbelen kan vaak al voldoende zijn.
 • Duimen knijpen
  Dit is iets wat ik altijd heb gedaan zodra ik een zijsteek kreeg. Geleerd van mijn moeder toen ik als meisje 1km hardliep tijdens pupillenwedstrijden. Duimen in mijn vuist en knijpen. Voor mij werkt het omdat ik de focus even ergens anders op leg, maar bewezen is het natuurlijk niet. Wie weet helpt dit ook voor jou.

Omdat het nog niet bewezen is waar een zijsteek nou precies vandaan komt, zijn bovenstaande tips geen garantie dat de zijsteek uitblijft of weggaat. Mocht er een tip of een truckje ontbreken? Laat dan even een berichtje achter en dan voeg ik hem toe.

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*