Wat ik eet en drink tijdens een halve marathon!

Wat ik eet en drink tijdens een halve marathon!

Wat ik eet en drink tijdens een halve marathon? Die vraag wordt mij af en toe gesteld en daar ga ik vandaag antwoord op geven!

Drinken.
Ik probeer ver voor een wedstrijd al veel water te drinken, dit doe ik eigenlijk altijd al dus een opgave is het niet. De reden waarom ik veel probeer te drinken is dat mijn lijf niet schrikt als ik op raceday ineens uit het niets veel water ga drinken. Zo probeer ik een uur voor de start nog zeker ½ liter binnen te krijgen (dit staat los van wat ik gedronken heb tijdens mijn ontbijt). Dit drink ik niet in één keer, maar kleine slokjes verdeeld over het uur voor de start. En dan begint het, wat drink ik dan tijdens een halve marathon? Ik heb nog nooit gelopen met een flesje dus moet ik wel bij iedere drinkpost iets pakken. Dit doe ik dan ook bij iedere post die ik tegenkom. Heb je nog geen dorst? Altijd een slok nemen want, heb je een kilometer later dorst dan is het eigenlijk al te laat en bij vochtverlies van 10% gaat de loopprestatie al achteruit, dus moet er onderweg goed gedronken worden. Ik kies bij drinkposten eigenlijk altijd voor gewoon water. Soms kun je ook kiezen uit bijvoorbeeld sportdranken of thee, maar suikerhoudende dranken vallen te zwaar op mijn maag en gaan plakken als ik ook maar een beetje mors en van warme/lauwe thee word ik alleen tijdens barre omstandigheden beter van. Dus is mijn keuze altijd water.

Tip van de dag! Ik knijp het bekertje boven in helemaal samen zodat er een schenktuitje ontstaat. Zo gooi ik weinig water ernaast en hoef ik ook niet te gaan wandelen om er zeker van te zijn dat ik niet mors.

Eten.
Deze blog gaat over wat ik tijdens de halve marathon drink en eet en niet ervoor, dus sla ik dat even over. Maar tijdens een halve marathon heb ik altijd winegums mee. Zo mag ik in het startvak en iedere vijf kilometer er eentje nemen. De winegums geven mij een beetje extra energie. Ik heb nog nooit speciale lange afstand snoepjes geprobeerd en weet dus niet hoe ik hier op reageer, maar winegums werken voor mij prima! Tijdens sommige halve marathons liggen er bij de drinkposten ook stukjes fruit. Net als het drinken sla ik dit ook nooit over. Ik pak een klein stukje banaan of een sinaasappelpatje. Ik kan het gewoon niet laten liggen, bang dat ik een kilometer later toch ga denken; had ik het nou maar gepakt! Worden er gels aangeboden dan pak ik deze niet! Ik heb hier nog nooit mee gelopen tijdens een training of run en het testen tijden D-day vind ik geen goed idee. Dus tijdens een halve marathon eet ik vooral winegums en een stukje fruit als dit er is.

Tip 2 van de dag! Stop je winegums niet los in het vakje van je tight of short, maar stop ze in een plastic zakje. Plakkende winegums krijg je voor geen mogelijkheid meer uit het vakje!

Dit is dus wat ik eet en drink tijdens mijn halve marathon. Wat eet en drink jij tijdens een run?

 

2 Comments

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*