Wat doet koffie met je hardloopprestatie?

Wat doet koffie met je hardloopprestatie?

Wat doet koffie met je hardloopprestatie? Ik zocht het uit!

Ik drink 2 à 3 kopjes koffie op een dag, maar vaak ook helemaal niets. Ik stap erg makkelijk mijn bed uit en barst in de ochtend van de energie. Structureel de ochtend beginnen met koffie is voor mij niet nodig, maar ik merk wel dat het mij voor een wedstrijd of lange training een beetje extra helpt. Zit dit tussen mijn oren of werkt het echt?

In koffie zit cafeïne wat zorgt voor een extra energieboost. Uit vele studies is gebleken dat koffie je sportprestatie verbetert. Teveel koffie kan je sportprestatie echter in de weg zitten. De hoeveelheid cafeïne die je nodig hebt voor het verbeteren van je hardloopprestatie zit tussen de 3 tot 6 milligram per kilo lichaamsgewicht. Dit komt neer op 1 à 2 grote koppen koffie. Wil je de som echt precies maken? In 125ml koffie zit ongeveer 85 milligram cafeïne. Meet dus af hoeveel koffie er in jouw favoriete mok gaat en reken daarna uit hoeveel koppen je nodig hebt voor de juiste hoeveelheid cafeïne.

Extra energie is fijn, maar daarvoor hoef ik geen koffie te drinken. Ik drink koffie voor een wedstrijd of duurloop voor een heel ander effect. Van koffie kan ik namelijk zeer goed naar het toilet en nog getimed ook. Koffie stimuleert naast je energie ook je dikke darm wat het proces van naar het toilet gaan kan versnellen. Door de jaren heen weet ik nu precies hoever van te voren ik 1 à 2 koppen koffie moet drinken voor het gewenste effect.

Dus wat doet koffie met je hardloopprestatie? Genoeg! Het is een effectief drankje met verschillende voordelen. Houd je echter wel aan de juiste hoeveelheden, teveel cafeïne kan namelijk zorgen voor hartkloppingen en duizeligheid, wat uiteindelijk je hardloopprestatie en gezondheid niet verbetert, maar juist in de weg kan gaan zitten.

Vind je koffie niet lekker? Ga opzoek naar een alternatief en kijk wat voor jou het beste werkt en gewenste resultaat geeft. In thee zit bijvoorbeeld ook cafeïne (theïne). Maar je kunt ook pure chocolade eten of koffiebonen toevoegen aan je smoothie. Elk product is anders qua hoeveelheid cafeïne dus geven ook een ander resultaat. Test het een paar keer uit voor je duurloop of een fanatieke intervaltraining en wie weet, vind jij een nieuwe energieboost die jouw hardloopprestatie doet verbeteren!

*foto gemaakt door: Wilja

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*