Running Girl van de week: Margriet!

Running Girl van de week: Margriet!

Running Girl Margriet heeft een hele tijd gezellig meegetraind met Running Girls Groningen! Altijd met een glimlach en vol enthousiasme. Helaas is ze een paar weken geleden verhuist naar Leeuwarden en zal ze dus minder op de training aanwezig zijn. Voordat ze ging verhuizen vertelde ze mij vol trots dat ze aan het trainen is voor een halve marathon. Ik stelde Margriet graag een aantal hardloopvragen!

Hoi! Ik ben Margriet, 30 jaar en sinds kort woonachtig in Leeuwarden. In het dagelijks leven werk ik momenteel als interim professional bij een woningcorporatie als bewonersconsulent. Na 11,5 fantastische jaren in het mooie Groningen heb ik afgelopen maand weer voet gezet op Friese bodem! Heel jammer dat ik hierdoor niet meer (of in ieder geval minder makkelijk) de mogelijkheid heb om deel te nemen aan de trainingen van Running Girls Groningen. Inmiddels ben ik al wel mijn nieuwe woonplaats hardlopend verder aan het verkennen en gelukkig heeft Leeuwarden ook heel veel leuke routes te bieden. Als je mij 2 jaar geleden had gevraagd of ik ooit openbaar over mijn hardloopervaringen zou vertellen had je ik je heel hard uitgelachen, maar nu vertel ik je graag iets over welke (positieve) rol hardlopen speelt in mijn leven.

Hoe ben je begonnen met hardlopen?
Een vriendin van mij vertelde dat zij bezig was met een schema via een hardloop-app die je in 21 lessen ‘klaarstoomde’ voor 4 mijl. Dit klonk best leuk. Van haar heb ik die lessen ontvangen en zo ben ik maar eens begonnen met een rondje door de buurt. Op van die zwarte aerobicsschoenen haha, mijn sportieve carrière bestond tot dat moment namelijk vooral uit het sponsoren van de sportschool. Na de eerste paar lesjes kreeg ik zowaar plezier in het hardlopen en heb ik maar eens een paar ‘echte’ hardloopschoenen gekocht (nog steeds zonder enige vorm van demping, maar goed, tenminste wel het type hardloopschoen). Dit was in het voorjaar van 2015. Via mijn toenmalige werk heb ik mij vervolgens ingeschreven voor de Bedrijvenloop van de 4 Mijl van Groningen, zodat ik ook een stok achter de deur om voor te trainen. Dit werkte voor mij ontzettend motiverend, mede doordat ik mijzelf had opgelegd dat wanneer ik een week niet zou rennen, ik weer opnieuw kon beginnen. Door minimaal 2x per week te trainen merkte ik vrij snel resultaat en rende ik al gauw 3,2 km aan een stuk door. Tijdens de 4 Mijl van Groningen op 11 oktober 2015 rende ik mijn eerste officiële run en wat was dat leuk! Ruim 6,4 km genieten van een leuke route, heel veel publiek en na de tijd een super voldaan gevoel. Ik finishte in 41:02 min!

Running Girl Margriet
Samen met halve marathon buddy Marieke!

Wat zijn je doelen op dit moment, waar train je voor?
Op dit moment ben ik aan het trainen voor de halve marathon tijdens Loop Leeuwarden op 21 mei aanstaande. Tijdens een rondje samen met hardloopmaatje Marieke begin dit jaar, kwam bij ons het idee op dat het wel heel gaaf zou zijn om ooit eens een halve marathon te lopen. Aangezien ik naar Leeuwarden ging verhuizen leek het mij erg leuk om dit in mijn nieuwe woonplaats te doen. Marieke zag dit ook wel zitten en ’s avonds hebben we ons gelijk ingeschreven. In voorbereiding op de 21,1 km in Leeuwarden hebben Marieke en ik samen met onze hardloopmaatjes Jantien en Karlien onlangs ook de 10 mijl op de Cascaderun gelopen in Hoogeveen. Dit ging hartstikke goed en geeft veel vertrouwen, nog maar 5 km verwijderd van een halve marathon… Inmiddels is Jantien ook om en staan we met z’n drieën aan de start op 21 mei. Heel spannend!

Heb je een hardloopdroom/wens?
Mijn droom is op dit moment toch echt de halve marathon uitlopen op 21 mei. Ik kan me nu nog niet zo goed voorstellen dat ik dit ga doen. Eind 2015 ben ik heel wat kilootjes afgevallen (ruim 15) en hierdoor heb ik eindelijk een gezondere levensstijl ontwikkelt waarin hardlopen inmiddels een hele grote rol speelt. Met ruim 15 kilo minder rende het opeens veel makkelijker en ontdekte ik dat ik dat mijn conditie met sprongen vooruit ging. Twee jaar geleden wenste ik dat ik ooit een 5 km zou kunnen lopen en kijk eens waar ik nu sta, over enkele dagen aan de start van een halve marathon!!!

Running Girl Margriet

Waar loop je het liefste hard?
Ik vind de combinatie tussen hardlopen in de stad en in de natuur vooral erg fijn. In Groningen was mijn favoriete rondje door het Noorderplantsoen of voor de langere afstanden richting het Hoornsemeer of richting Haren. Als ik bij mijn ouders ben vind ik het heerlijk om een rondje om het Nannewiid te lopen, dit is een prachtige route dwars door de natuur. In mijn nieuwe woonplaats Leeuwarden ben ik momenteel de stad hardlopend aan het ontdekken. Ook hier heb ik al een fijne combinatie ontdekt tussen stukken door de stad gecombineerd met lopen door de parken / natuurgebieden.

Wanneer loop je het liefste hard?
’s Ochtends. Toen ik nog dicht bij mijn werk woonde vond ik het heerlijk om ’s ochtends voor het werk de deur uit te gaan voor een rondje hardlopen. Helaas is dit met mijn huidige werk lastiger te combineren waardoor ik toch vaak ’s avonds ‘moet’ lopen. In het weekend trek ik wel ’s ochtends mijn hardloopschoenen aan, een heerlijk begin van de dag!

Running Girl Margriet

Wat eet je voor en na het lopen?
Wanneer ik heel vroeg ga lopen, drink ik een groot glas water en ga ik de deur uit zonder ontbijt. In het weekend ontbijt ik wel eerst met een kop thee, twee grote glazen water en een bakje yoghurt met een banaan en bijvoorbeeld havermout of muesli. Als er een duurloop op het programma staat neem ik hier vaak nog 1 of 2 crackers bij met pindakaas. Na het lopen eet ik niks bijzonders, ik drink dan vooral veel water.

Hoe motiveer jij jezelf?
Door me in te schrijven voor leuke runs, zodat ik een doel heb om voor te trainen. Daarnaast helpt de gedachte dat ik me ‘lekker in mijn vel’ wil blijven voelen ook heel goed voor mijn motivatie. Door het afvallen heb ik een gezondere levensstijl ontwikkelt waarbij genieten (ik blijf nou eenmaal een bourgondiër) samengaat met regelmatig bewegen en voor mij is dat in de vorm van hardlopen. Ook de trainingen op de dinsdagavond met Running Girls Groningen waren voor mij altijd een hele goede motivatie. Het enthousiasme van Kelly werkt heel aanstekelijk en motiveerde mij vaak om net nog even dat extra rondje te lopen.

Samen met mijn hardloopmaatjes zit ik ook in een whatsapp groep waarbij we elkaar op de hoogte houden van onze runs en dat werkt voor mij vaak ook motiverend om na een lange werkdag toch nog even mijn hardloopschoenen aan te trekken.

Wat is je favoriete runningoutfit?
Een dunne hardloopbroek met een t-shirtje en in de zomer vind ik het prettig om in een korte broek met een hemdje te lopen.

Ik heb geen specifieke voorkeur voor bepaalde merken, mijn outfits zijn een combinatie van items van Nike, de Bristol en onbekende merken. Mijn hardloopschoenen zijn van het merk Brooks, paars met knalroze veters, en die hebben inmiddels al heel wat kilometertjes afgelegd. Na de halve marathon ga ik mijzelf belonen met een paar nieuwe hardloopschoenen.

Running Girl Margriet

Wat is je mooiste hardloopmemorie?
Als ik één moment moet noemen is dat toch de 4 Mijl van Groningen van afgelopen jaar (9 oktober 2016). Van begin tot eind heb ik met een big smile gelopen en zo genoten van het feit dat ik nu zoveel makkelijker en sneller liep dan het jaar daarvoor. Ik finishte dit keer in 35:07 min, bijna 6 minuten sneller dan de vorige keer! Dit gaf mij een heel trots gevoel. Daarnaast zijn eigenlijk alle runs waaraan ik heb meegedaan een mooie hardloopmemorie, bij iedere loop krijg ik wel minimaal 1x kippenvel omdat ik het zo leuk vind en enorm geniet van het feit dat ik daar op dat moment dan loop. Natuurlijk extra leuk als er bekenden aan de kant staan om aan te moedigen.

Met wie zou je echt nog een keertje willen hardlopen?
Ik heb geen specifiek persoon voor ogen waar ik mee zou willen hardlopen. Ik hoop dat ik ondanks dat ik nu niet meer in Groningen woon, ik nog wel nog regelmatig gezellig samen met mijn hardloopmaatjes uit Groningen aan de start sta van leuke hardloopevenementen.

Wat is jouw gouden hardlooptip?
Voor mij werkt het goed om vooraf te plannen wanneer ik ga lopen. Doe ik dit niet dan is de kans heel groot dat ik het maar blijf uitstellen. Sinds ik goede hardloopschoenen heb laten aanmeten loop ik ook veel prettiger, dit zou ik iedereen aanraden, ook om de kans op blessures te verkleinen. Schrijf je in voor leuke runs bij jou in de buurt zodat je een doel hebt om voor te trainen. Het maakt niet uit hoe snel je loopt, het feit dát je loopt is al super! En last but not least, als je het hardlopen leuk begint te vinden, geniet daar dan van! Ik heb zelf ervaren dat wanneer je iets doet wat je leuk vindt, je het ook langer volhoudt en dit zelfs kan uitlopen op een liefde voor hardlopen,  wie had dat 2 jaar geleden gedacht….

Benieuwd hoe Margriet haar trainingen gaan en wat ze op 21 mei zal lopen tijdens de halve marathon van Leeuwarden? Volg haar dan via Instagram.

Nieuwsgierig naar de andere Running Girls van de week? Klik dan hier.

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*