Running Girl van de week: Maartje!

Running Girl van de week: Maartje!

Running Girl Maartje! Onze vierde running girl, leuk! Wij volgen Maartje nog niet zo lang, maar zijn helemaal fan van haar enthousiasme, heerlijke recepten en vrolijkheid die ze uitstraalt. Ze begint steeds fanatieker hard te lopen en daarom stelden wij haar graag een aantal hardloopvragen!

Ik ben Maartje en ik zit in 5VWO. Ik loop al bijna 5 jaar hard en daarnaast zit ik al bijna mijn hele leven op hockey. In de vakanties, vooral in de zomervakantie, loop ik vaak hard omdat ik dan geen hockey heb. Als het geen vakantie is loop ik één keer in de week hard met een vriendin voor de gezelligheid omdat we elkaar nooit zien. Ik heb een eigen website www.gezonderecptjes.nl die, wat de naam al zegt, gaat over gezonde recepten. Ik ben dus een echte foodie en ben altijd wel bezig met gezond eten en lekker sporten. Ik vind het super tof dat ik nu ‘Running girl of the week’ en ik deel mijn verhalen graag met jullie!

Hoe ben je begonnen met hardlopen?
Mijn ouders zijn allebei fanatieke hardlopers dus van jongs af aan ben ik al bekend met het fenomeen: hardlopen. Ik denk dat ik hierdoor dus ook het hardlopen ben gaan zien als iets leuks, ieder kind kijkt immers tegen zijn ouders op en ik vond het ook altijd al iets heel bijzonders.

Toen ik, ik denk 5 jaar geleden ondertussen al, op de camping stond met mijn ouders en we de hond van de camping baas gingen uitlaten begon het. Ik deed een wedstrijdje met de hond en toen zei ik: “wie als eerste weer helemaal terug bij de camping is, die wint!” Mijn moeder had de afstand gezien (ongeveer 1km) en zei: “Nou Maart, dan doen wij een wedstrijdje” Niet wetend dat mijn doorzettingsvermogen groter was dat de duurconditie van mijn allerliefste mama. Ik liep, op mijn all stars, met een hond aan mij zij die het tempo bepaalde en losse haren helemaal tot de camping. Ik was kapot! Maar dat liet ik natuurlijk niet blijken zo trots als ik was!

Dit 12-jarig rennende meisje was ik dus, vijf jaar geleden. Sinds dien heb ik al heel wat wedstrijden gelopen en ben ik fanatiek aan het trainen om nog sneller te worden!Running Girl Maartje

Wat zijn je doelen op dit moment, waar train je voor?
Leuke vraag! Ik ben namelijk sinds deze week begonnen met mijn halve marathon (!) training. Ik loop altijd wedstrijden van 5 km en ik heb nog nooit langer dan 15km gelopen. Gemiddeld per week loop ik 6 km en dat doe ik kletsend met een vriendinnetje van de basisschool. Tot afgelopen week dus! Ik heb het roer omgegooid: Ik wil trainen met een doel! Iets wat voor mij onhaalbaar lijkt en het dan toch gewoon te doen! Ik heb een trainingsschema gemaakt met behulp van de schema’s in het boek LIVE, LOVE, RUN van Annemerel en ik ben aan de slag gegaan. Ik doe het nu nog in combinatie met hockey maar dat ik over een paar weken afgelopen en dan wil ik het hardlopen echt minimaal drie keer in de week gaan oppakken, exciting!

Heb je een hardloopdroom/wens?
Ja! Ik wil heel graag een marathon rennen, dat heb ik altijd al iets heel bijzonders gevonden. Na het boek van Annemerel te hebben gelezen was ik overtuigt. DAT WIL IK OOK! Het lijkt mij enorm zwaar maar ook heel erg mooi. Niet alleen de wedstrijd maar ook de hele training vooral, je bent echt met een doel aan het lopen en dat lijkt mij een enorme kick!

Wanneer? Na mijn examens volgend jaar. Het liefst in het najaar zodat ik in de zomer vakantie nog de hoogtestase kan doen en dus als het weer iets is afgekoeld de marathon kan gaan rennen.

Waar loop je het liefste hard?
Ik loop het liefst op plekken waar niet zo veel mensen zijn. Vaak loop ik door het bos bij ons in het dorp en dat vind ik prima. Het is een redelijk klein bos en ik ken ongeveer elke boom, dus verdwalen kan bijna niet. Wel lijkt het mij heel tof om een keer ’s morgens vroeg door een grote stad te lopen, als de zon op komt en het nog rustig is. NYC bijvoorbeeld…

Running Girl Maartje

Wanneer loop je het liefste hard?
In de ochtend. Ik ben een echt ochtend-mens en ik sport dus ook graag in de vroege uurtjes. Ik heb de hele dag een goed gevoel als ik in de ochtend heb gesport en ik eet ook vaak iets gezonder als ik al heb gesport, bizar he?!

Wat eet je voor en na het lopen?
Tot nu toe heb ik dus nog niet echt lange afstanden gelopen, vaak eet ik dus alleen een banaantje voordat ik ga lopen. Soms als ik iets later op de dag loop neem ik een lekker yoghurtje met granola en banaan voor het lopen, maar dan wil ik wel minimaal een halfuur tussen het eten en het hardlopen hebben zitten anders krijg ik last van een welbekende steek in mijn zij.

Na het lopen drink ik vaak een proteïne-shake, gewoon omdat ik het heel lekker vind en ik vind het ook lastig om mijn hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen als ik intensief heb gesport.

Running Girl Maartje

Hoe motiveer jij jezelf?
Door een doel te stellen of samen met iemand te gaan lopen. Als je samen loopt moet je dus wel echt een hele goede smoes verzinnen om niet te gaan, je moet namelijk jou hardloopmaatje ervan overtuigen dat deze reden zo goed is dat ze alleen moet gaan! En andersom wil je dat natuurlijk ook liever niet!

Bovendien vind ik hardlopen heel leuk en heel gezellig dus ik ga altijd met plezier een rondje lopen! Het is net als eten, daar heb ik ook geen motivatie voor nodig, dat doe ik gewoon!

Wat is je favoriete runningoutfit?
Oei! Deze vind ik lastig, ik heb namelijk nogal wat sportkleding! Het liefst loop ik toch wel in een korte broek denk ik. Lange leggings zakken vaak af of gaan kriebelen, heb ik het niet zo mee. Bovendien is een klein blond meisje in een strakke hardlooplegging ook geen goede combinatie…

Het liefst loop ik in een losse luchtige top, als het maar lekker zit! Als het winter is trek ik natuurlijk wel wat warms aan. Vaak meerdere laagjes en dan natuurlijk wel een lange tight!

Tegenwoordig heb ik vaak ook compressiekousen aan. Het is begonnen omdat ik een blessure aan mijn scheenbeen had maar nu vind ik het gewoon lekker lopen en het staat ook wel stoer op foto’s 😉

Running Girl Maartje

Wat is je mooiste hardloopmemorie?
Afgelopen zomer in Spanje heb ik samen met mijn vriend 5km hardgelopen, maar het was dus niet zoals je verwacht had waarschijnlijk. We stonden op een camping met een heel groot grasveld. Het was avond en ik had nog wat energie over dus ik vroeg aan mijn vriend of hij mee ging een stukje rennen, dat wilde hij wel. Maar stiekem durfde we allebei niet van de camping af omdat het al aan het schemeren was en het was een voor ons onbekende buurt. Ons plan: rondjes over de camping! Ik heb geen idee hoeveel ik er heb gelopen maar we hebben doorgelopen tot de op de 5 kilometer zaten, haha!

Met wie zou je echt nog een keertje willen  hardlopen?
Marit! Ja van Fit With Marit inderdaad. Oh en met Annemerel zou ik ook nog wel een keertje willen hardlopen. Misschien een keertje met z’n drieën?

Running Girl Maartje

Wat is jouw gouden hardlooptip?
Stel een doel en maak het leuk voor jezelf! Als jij elke keer tegen je rondje van 5km op zit te kijken, maak er dan een keertje 4 van. Je doet dit voor je lol en niet omdat het moet hoor!

Bedankt Kelly en Marit dat ik deze week ‘Running Girl’ van de week mocht zijn! Extra motivatie om deze week weer lekker een stukje te gaan rennen. Ik vond het heel leuk om deze vragen allemaal te beantwoorden en ik ben benieuwd wat jullie ervan vonden!

Liefs,
Maartje

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*