Running Girl van de week: Japke!

Running Girl van de week: Japke!

Running Girl Japke is deze week onze running girl van de week! Japke volgen wij al een tijdje via sociale media en is net als ons een running girl uit Groningen. Met haar eerste marathon op zak, een tweede plaats op de halve marathon tijdens de Nacht van Groningen en haar altijd vrolijke runningfoto’s is Japke onze Running Girl van de week en stelden wij haar graag een aantal vragen over hardlopen!

Hi Runninggirls!

Mijn naam is Japke, ik ben 25 jaar en lichtelijk verslaafd aan hardlopen. Toen Kelly mij vroeg of ik een keer Running Girl van de week wilde zijn, hoefde ik daar dus niet lang over na te denken. Het is een grote passie van me en daarom praat en schrijf ik er graag over!

Natuurlijk doe ik ook nog andere dingen naast het hardlopen. Ik werk sinds 2014 vijf dagen per week als orthopedagoog in een praktijk voor kinder- en jeugdpsychologie. Daar begeleid en behandel ik kinderen met heel diverse problematiek. Verder woon ik sinds september samen met mijn vriend in een schipperswoning aan het Noorderplantsoen in Groningen.

Hoe ben je begonnen met hardlopen?
Ik ben pas echt begonnen met hardlopen, toen ik stopte met mijn andere sport: langebaanschaatsen. Jarenlang heb ik op (landelijk) niveau de schaatssport beoefend. Eerst schaatste ik altijd in Heerenveen (waar ik Marit ook van ken), maar sinds mijn studie in Groningen. In 2014 studeerde ik af en kon ik (gelukkig) meteen aan het werk. Het schaatsen was lastig te combineren met mijn werktijden. Ik vond hardlopen altijd al wel leuk, maar nu was het ook een praktische reden om te beginnen. Het begon met kleine rondjes, maar al gauw ging ik trainen voor loopjes en wedstrijden: van 5km t/m de 42.2 km. Ik ging ervaren dat hardlopen voor mij gelijk staat aan het gevoel van vrijheid: je voeten kunnen je brengen waar je wilt. Je lichaam is in staat om relatief grote afstanden te lopen en tegelijk kun je al het moois om je heen bekijken; ultiem geluk!

Running Girl Japke

Wat zijn je doelen op dit moment, waar train je voor?
Ik heb net mijn allereerste marathon achter de rug (marathon van Rotterdam, 10-04-2016). Dus momenteel doe ik het een beetje rustiger aan. Ik heb me nog wel ingeschreven voor de halve marathon tijdens de Nacht van Groningen. Deze is vrijdag 20 mei 2016. Vorig jaar liep ik deze halve ook en dat was een heel gaaf evenement!
(Japke is 2e geworden op de halve marathon tijdens de Nacht van Groningen, Gefeliciteerd!)

Heb je een hardloopdroom/wens?
Ik wil heel graag een tweede keer de hele marathon lopen, maar dan in New York of Boston. Mijn eerste marathon ervaring is niet zo fantastisch geweest. Door teveel spanning, warmte en drukte kon ik niet lekker lopen en liep ik tien minuten langzamer dan ik vooraf had gehoopt en verwacht.

Running Girl Japke

Waar loop je het liefste hard?
Ik loop het liefste hard in mooie natuur. In Groningen kies ik vaak voor de Onlanden (richting Peize) of een rondje om het Paterswoldsemeer. Ook vind ik het heerlijk om nieuwe en onbekende gebieden hardlopend te ontdekken, bijvoorbeeld wanneer ik op vakantie ben in het buitenland.

Wanneer loop je het liefste hard?
Het liefste loop ik in de ochtend, rond een uur of 9. Echter ben ik vanwege mijn werk vaak gedwongen om aan het eind van de dag te lopen.

Running Girl Japke

Wat eet je voor en na het lopen?
Ik eet altijd iets voordat ik ga lopen. Wanneer ik in de ochtend loop, eet ik een goed gevuld ontbijt. Mijn buik en darmen zijn erg gevoelig en veel producten zijn voor het hardlopen niet geschikt. Voor een wedstrijd eet ik altijd pannenkoeken met Nutella en banaan of wit brood met zo weinig mogelijk vezels.

Hoe motiveer jij jezelf?
Voor hardlopen hoef ik mezelf nauwelijks te motiveren. Natuurlijk heb ik ook weleens geen zin. Vaak zijn dat bij mij dagen waarop ik niet zo lekker in mijn vel zit. Wat mij dan altijd goed helpt, is om het volgende aan mezelf te vertellen: “Als ik zo op de bank blijf zitten, zal ik me sowieso niet beter gaan voelen. Als ik ga hardlopen, voel ik me straks niet nòg slechter en in 9 van de 10 gevallen veel beter. Het is dus de moeite waard om even een klein rondje te gaan maken!”.

Running girl Japke

Wat is je favoriete runningoutfit?
Natuurlijk loop ik het liefst in een korte short, want dat betekent vaak lekker weer! Ik heb sinds kort een short van Nike, met een strak broekje erin. Ook een ¾ broek van Nike vind ik fijn. Qua top heb ik geen voorkeur voor een bepaald merk. Ik kies het liefst voor een shirt met een kort mouwtje. Een hemdje vind ik minder prettig, want dan heb ik gauw last van schuurplekken bij mijn armen.

Ik heb al verschillende soorten hardloopschoenen versleten. Zo ben ik ooit begonnen op Mizuno en Saucony. Later ben ik overgestapt op de Nike Lunarglide 6 en vervolgens de nummer 7. Op deze laatste heb ik de marathon van Rotterdam gelopen. Nu loop ik op de Nike Lunartempo.

Running Girl Japke

Wat is je mooiste hardloopmemorie?
Mijn mooiste herinnering zou misschien de marathon van Rotterdam moeten zijn, maar dit heeft toch ook minder mooie kanten. Deze 42km ging niet helemaal zoals ik het voor ogen had. Ik kies toch als mooiste herinnering voor de halve marathon van Sneek of de halve marathon van Groningen, tijdens de Nacht van Groningen. Gedurende beide loopevenementen stonden er veel bekenden langs de kant en was de sfeer fantastisch. Ook beide loopjes gingen (bovenverwachting) goed en had ik een euforisch gevoel na afloop!

Met wie zou je echt nog een keertje willen hardlopen?
Ik zou heel graag nog veel vaker met de Running Girls Groningen lopen. Helaas is het met mijn werk niet altijd goed te combineren. Verder wil ik, als het mogelijk is, ooit nog de marathon van New York lopen samen met mijn vriend. Het lijkt me heel tof om zo’n ervaring met iemand te delen.

Running Girl Japke

Wat is jouw gouden hardlooptip?
Vergelijk jouw progressie en prestaties alleen met jezelf. Kijk niet naar anderen, maar focus op jezelf. Die anderen zijn misschien al veel langer bezig, besteden er meer tijd aan of hebben heel andere (fysieke) mogelijkheden. Wanneer je te snel en teveel wilt, heb je bij hardlopen heel gauw met blessures te maken. Dat zou zonde zijn! Oja, nog een tip: stel kleine, haalbare doelen en vier deze (goed) wanneer je ze hebt behaald. Dit houdt het leuk!

Bedankt dat ik runninggirl van de week mocht zijn! Ik hoop dat je als lezer geïnspireerd en gemotiveerd bent geraakt om ook lekker te gaan hardlopen en er uiteindelijk net zoveel plezier aan beleeft als ik. 

Groetjes,

Japke

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*