Mijn 5 favoriete intervaltrainingen!

Mijn 5 favoriete intervaltrainingen!

Ik vind intervaltrainingen het leukste om te doen! Ik hou van de afwisseling, het afzien en het aanzetten. Het wisselt per training hoe hard en ver je moet lopen, maar het principe voor iedere training is hetzelfde; er zit verschil in je arbeid (actieve deel) en de rust. Hieronder vind je mijn 5 favoriete intervaltrainingen van dit moment.

8x 200m/200m
Geen idee waarom, maar in mijn hoofd vind ik dit het fijnste om te doen; tweehondertjes lopen. Waarom het 8x is? Ook geen idee! 10x klinkt net iets te veel en 5 of 6x voelt voor mij weer te weinig. De bedoeling is dat je na een rustige warming-up, 8x 200 meter aan gaat zetten met tussen de aanzetmomenten 200 meter rust. Ik dribbel eigenlijk altijd in de rust, maar dan wel erg langzaam. Door te blijven dribbelen behoud ik de hardloopbeweging, wat aanzetten na het rustmoment makkelijker maakt. De 200 meter aanzetten wil ik het liefst op zeer pittig tempo lopen. 8x is voor mij dan ook voldoende voor een voldane training, maar 6x 200m/200m of 14x 200m/200m kan natuurlijk ook!

Piramidevorm: 1min, 2min, 3min, 4min, 5min, 4min, 3min, 2min en 1min.
Rust is gelijk aan de minuten arbeid. 

Een erg leuke training omdat je het opbouwt en zodra je er bent je alweer afbouwt, heerlijk! Je minuten rust zijn gelijk aan de minuten arbeid die je levert. 1 minuut aanzetten is dus 1 minuut rust, 2 minuten aanzetten is dus 2 minuten rust, 3 minuten aanzetten is dus 3 minuten rust, etc. Een dribbelpauze tussendoor zou mooi zijn, maar ben je een beginner, wandel gerust tijdens de rust. Ook met deze training kun je spelen. Voer de actieve minuten op of maak de pauzes allemaal gelijk. Bijvoorbeeld; alle pauzes 2 minuten.

5x 3min/3min
Dit vind ik een fijne en rustige training. De aan te zetten minuten zijn niet te lang en je hebt voldoende rust tussendoor. Een training die een fijne prikkel geeft, maar niet te pittig is. Je kan hem natuurlijk wel pittig maken als je tijdens de drie minuten alles geeft, maar daar tegenover staat voldoende rust om je weer op te laden voor de volgende aanzet. Ik vind dit dus een hele fijne.

Rommel lekker aan en speel met je omgeving! 
Deze vorm van trainen heet eigenlijk fartlek (Zweedse woord voor snelheidsoefeningen). Dit betekent dat je gewoon lekker wat doet en speelt met je omgeving en wat er in je opkomt. Het terrein en de omgeving bepalen dus de training. Zet aan tot de 2e lantaarnpaal en pak je rust tot de eerstvolgende, zet aan terwijl je de brug op rent en pak je rust heuvel af, Ren van boom tot boom steeds een stukje harder en ren vervolgens 3 minuten rustig, etc. Speel met de omgeving en wat er in je opkomt, erg leuk om te doen en de tijd vliegt voorbij!

6x 800m/200m
Deze training deed ik laatst en vond ik ontzettend fijn! Helemaal als je voor wat langere afstanden traint, is deze intervaltraining ideaal. 800 meter bijvoorbeeld op je 5 kilometer tempo en 200 meter dribbelpauze of wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om hem iets minder pittig te maken door de 800 meters uit te voeren op je beoogde tien kilometer of halve marathontempo. Je 200 meter rust moet wel echt rustig, neem voldoende tijd om te herstellen.

Vergeet niet!
Voor iedere intervaltraining een warming-up te doen. Je vraagt tijdens zo’n training net iets meer van je lichaam, laat die dus eerst goed warm worden. Maak daarnaast de training altijd goed af, dus ook het laatste rustige deel voer je uit. Pas na het laatste rustige deel begin je aan je cooling-down. Ik dribbel of wandel na een intervaltraining altijd nog 5 à 10 minuten naar huis.

Dit waren mijn 5 favoriete intervaltrainingen, maar het hadden er zo 20 kunnen zijn! Bovenstaande zijn verschillende voorbeelden van intervaltrainingen, je kunt het zelf zo leuk en zwaar maken als je wilt. Let echter wel op wat je wilt gaan trainen. Wil je je duurvermogen aanpakken, loop dan zeker niet te hard en kort, maar loop iets langzamer en verder. Wil je voor snelheid trainen, houd het dan kort en krachtig.

Maar let op! Zorg voor voldoende verschil tussen je actieve deel en je rustmoment. Ligt dit te dicht bij elkaar dan heb je misschien niet altijd de gewenste trainingsprikkel.

En voor iedereen die niet weet wat een intervaltraining is, klik dan even hier!

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*