Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen? Een vraag die ik af en toe krijg en waar ik graag antwoord op geef. Kun je dit precies uitrekenen, is hardlopen een effectieve sport om calorieën te verbranden en hoe lang moet je bijvoorbeeld lopen om één mars te verbranden? Je leest het hieronder!

Om je exacte energieverbruik te berekenen zou je het zuurstofverbruik (ademhalingsmetingen) en CO2-productie (temperatuurregistratie) moeten meten. Dit gebeurt echter met speciale apparatuur en vindt plaats in een gesloten kamer. Erg omslachtig allemaal en helpt je nu niet verder, maar wat kun je wel gebruiken?

Heel simpel; gemiddeld verbrand je 100 calorieën per 10 minuten die je hardloopt. Dit is natuurlijk een gemiddelde en geldt daarom niet voor iedereen. Ook over dit gemiddelde lees ik echter verschillende dingen terug. Sommige studies zeggen ook dat je 100 calorieën per kilometer verbruikt in plaats van per 10 minuten. Om het aantal calorieën die je per uur verbrand iets duidelijker te kunnen berekenen gebruik je deze som: verbruik kcal x gewicht. (gebruik de linkerkant van de tabel om te kijken welk kcal aantal je moet gebruiken voor de som) 

Tempo/uur Verbruik/uur Verbruik iemand van 60kg/uur

8 km

8,0 kcal 480 kcal
10 km 10,0 kcal 600 kcal

11 km

11,0 kcal 660 kcal

12 km

12,0 kcal 720 kcal

15 km

15,0 kcal 900 kcal

18 km

18,0 kcal 1080 kcal

Tabel: runinfo.nl

Voorbeeld: loop je gemiddeld een uur lang 10km per uur en weeg je 68kg dan ziet de som er als volgt uit; 10(kcal) x 68(kg) = 680 (kcal per uur)

Heb je een half uur gelopen op dit tempo en weeg je 68kg dan heb je dus ongeveer 340 kcal verbrand.

Maar ook bij deze som mag je een vraagteken zetten of het zo precies is, het is een gemiddelde. Want hoeveel energie kost het jou om 10 kilometer hard te lopen op 10km per uur? Loop je volle bak en op het maximale van je kunnen of loop je een relaxte duurloop tijdens het tempo vasthouden van 10 kilometer per uur? Per persoon is dit dus anders, vandaar dat het een gemiddelde is.

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen is dus voor iedereen echt anders, maar heb je niet de wens om af te vallen dan kun je deze gemiddeldes prima gebruiken om wat meer inzicht te krijgen over de verbranding. Als we bovenstaande gebruiken dan zouden de meeste hardlopers minimaal 20 minuten moeten hardlopen om een mars (is +/- 220 calorieën) te verbranden, redelijk wat minuten inspanning dus voor één reep.

Voor welk lekkers loop jij een extra rondje hard?

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*