Heeft gewicht invloed op je hardloopprestatie?

Heeft gewicht invloed op je hardloopprestatie?

Heeft gewicht invloed op je hardloopprestatie? Bij mij wel! Hieronder kun je lezen, waarom gewicht invloed heeft op je hardloopprestatie en op welke manier ik dit ervaar. Eerst even dit; dit stukje is niet geschreven om je aan te moedigen iets met je gewicht te gaan doen. Ik heb het alleen geschreven om je na te laten denken of er niet ergens winst valt te behalen voor het verbeteren van je hardloopprestatie. Bij mij was en is dit namelijk wel het geval.

Het invloed van je gewicht tijdens het hardlopen kan enorm zijn. Nu kan ik een mega wetenschappelijk uitleg geven*, maar ik houd het even makkelijk. Waar het op neer komt; tijdens inspanning lever je energie aan het hele lichaam (alle kilo’s dus). Heb je nutteloze kilo’s aan het lichaam zitten, dan kunnen ze de gewenste prestatie in de weg zitten, want deze nutteloze kilo’s kost het lichaam tijdens inspanning extra energie. Energie die je graag wil gebruiken om nog sneller en fijner te kunnen hardlopen.

Velen van ons behalen dus direct winst als ze in kilo’s iets afvallen. Ergens is er natuurlijk wel een ondergrens, want naast nutteloze kilo’s kan ook ondergewicht je prestatie in de weg zitten. Je zou de normen voor een gezond BMI en Vet% aan kunnen houden. Twijfel je over je gezondheid qua gewicht; neem dan contact met je huisarts.

Normen
BMI:

18.5 – 25 (norm mannen en vrouwen het zelfde)
Vet % niet lager dan de ondergrens:
14% vrouwen & 6% mannen

Als ik naar mezelf kijk, viel er aan het begin van mijn marathontraject direct winst te behalen. Ik ben in mijn London Marathon traject tot nu toe een kleine vijf kilo afgevallen en dat merk ik tijdens mijn duurlopen; ik ‘zeul’ gewoon minder mee. In 20 weken tijd ben ik die kilo’s kwijt geraakt en dat heeft mij ontzettend goed gedaan. Door veel te trainen en goed op mijn voeding te letten, zakte mijn gewicht langzaam. Makkelijk was het niet, ben er af en toe echt mee bezig geweest, maar ik heb een doel en door wat nutteloze kilo’s kwijt te raken is mijn doel nu nog beter haalbaar!

 

*voor wie iets meer diepgang wil.
Je kunt onder andere een indicatie van je fitheid/conditie laten meten. Dit kan met een VO2max test (bijvoorbeeld in een Sportmedisch Centrum). Wat is VO2max? De V staat voor volume en staat O2 voor zuurstofgas. De meting wordt gedaan op zeeniveau en wordt uiteindelijk uitgedrukt in het aantal mml zuurstof/per kilogram lichaamsgewicht/per minuut (hoeveelheid zuurstof dat je lichaam kan opnemen per minuut). En omdat je lichaamsgewicht mee wordt genomen in deze som is de kans groot dat je VO2max (je conditie) zal stijgen als de kilo’s dalen.

**nogmaals
Dit stukje is niet geschreven om je aan te moedigen iets met je gewicht te gaan doen. Ik heb het alleen geschreven om je na te laten denken of er niet ergens winst valt te behalen voor het verbeteren van je hardloopprestatie en/of het behalen van een speciaal hardloopdoel.

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*