Hardlopen op Terschelling.

Hardlopen op Terschelling.

Hardlopen op Terschelling is zo fijn, ik ben fan! Veel mensen hebben een favoriet Waddeneiland, voor mij is dat Terschelling. Mede daarom sta ik dit jaar voor de vierde keer aan de start van de Berenloop, niet de hele marathon, maar de halve. Een halve marathon over het eiland, met afwisselend weg, bos, duinen en strand. Super leuke run, waar ik ook dit jaar veel zin in heb.

De Berenloop gaat dus over het hele eiland, maar wat als je nog maar net hardloopt? Daarom een overzicht van de verschillende loopplekken voor beginners en gevorderden waar je fijn en mooi kunt hardlopen op Terschelling.

Het bos boven West-Terschelling
Als je in West-Terschelling verblijft dan is dit een ideale plek om hard te lopen. Het is om de hoek en divers. Start je route langs het Groene strand en door de duinen en ren door het bos weer terug naar West-Terschelling. Je kunt de route zo groot maken als je wilt, loop een ronde of verschillende lusjes als je net begint met hardlopen. Ook de kleine hoogteverschillen geven het hardlopen in het bos bij West-Terschelling een extra, maar leuke uitdaging.

De duinen
Je moet als je op Terschelling bent, of welk Waddeneiland dan ook, een keer hardlopen over en door de duinen. De noordkant van het eiland is geheel duin. Verschillende fiets- en wandelpaden kronkelen er doorheen. Stippel je route uit of volg de paddestoelen van de ANWB om je route terug te vinden. De rustigste kant van de duinen is in het oosten, hier kom je weinig mensen tegen en voelt het alsof je het hele eiland voor jezelf hebt, heerlijk!

De Bosplaat
Vanuit Oosterend zit je al bijna op de Bosplaat. Bospolaat is een natuurgebied aan de oostkant van Terschelling. Een rustig gebied wat voornamelijk dient als leefgebied voor vele verschillende vogels. Blijf op de paden en maak een mooie lus. Je kunt via het strand nog iets verder naar het oosten lopen, maar houd je aan de aangegeven regels op de borden van de boswachter.

Rondje Midsland aan zee en West-Terschelling aan zee
Dit lusje door de duinen en over het strand is prachtig. Zo heb je van alles een beetje. Kijk goed waar de wind vandaan komt, zodat je kunt kiezen waar je met wind tegen wilt lopen. De route is niet moeilijk. Kom je bij Midsland aan zee het strand op, sla dan linksaf. Kom je bij West-Terschelling het strand op, sla dan rechtsaf. En bij het strand afkomen, kies je dus het eerste paadje links of rechts om weer terug te komen bij je startpunt. Je fiets kun je prima kwijt bij een van de standopgangen, zodat je niet een heel end die kant op hoeft te rennen, mocht je niet in de buurt verblijven.

De natuur boven Oosterend
Boven het plaatsje Oosterend mag je off road, trailrunnen! Ik heb dit een paar keer gedaan en vond het heerlijk! Je vindt er af en toe voorgelopen paadjes, wat soms net iets lekkerder loopt, maar je eigen route vinden gaat ook prima. Je loopt mooi tussen het strand en de wadden in. Ben je niet in het bezit van een goed richtingsgevoel? Start bij een hoog herkenbaar punt, ren weg en kijk af en toe om of je het startpunt nog kunt zien en ren terug naar het punt als je halverwege bent.

De Waddenkant
Van de westkant tot en met de oostkant loopt een betonnen fietspad langs de dijk. Een prachtige route die je langs de Waddenkant laat lopen. Onderweg loop je over schillende wildroosters en kom je gezellig schapen tegen. Is het qua schapen rustig? Loop dan eens boven op de dijk, wel onverhard, maar zo zie je aan de ene kant het eiland en de verschillende dorpen en aan de andere kant de Wadden en de Friese kust. Vergeet niet dat je ook terug moet!

Het bos bij Hoorn
Mocht je in West-Terschelling slapen dan is dit wel een stukje uit de route. Maar aan de noordkant van het plaatsje Hoorn ligt een prachtig stuk bos. Door dit bos lopen verschillende paadjes en kun je stukjes door de duinen. Je kunt er voor kiezen om bij Hoorn het strand op te gaan en bij Oosterend er weer af. Zo maak je een mooie, maar afwisselende route.

Hardlopen op Terschelling is zoals je kunt lezen helemaal geen probleem, mocht je langs een drukke weg lopen dan is er een stoep of fietspad en buiten het hoogseizoen ben je vaak in je eentje op de fietspaden, heerlijk. Lees wel voordat je een natuurgebied induikt de borden goed, je mag niet overal van de paden af. Maar overall kan hardlopen op Terschelling overal! En ontbreekt er nou een route, laat dan even een reactie achter of stuur mij een berichtje.

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*