De voor- en nadelen van hardlopen op een loopband!

De voor- en nadelen van hardlopen op een loopband!

Wat zijn nou de voor- en nadelen van hardlopen op een loopband? Ik loop het allerliefste buiten en niet binnen op een loopband, maar heel soms sta ik toch op de loopband en combineer ik dit met een krachttraining in de sportschool. Ik sta dan zeker niet te lang op de band, voor mij is het dan vooral de warming-up/coolingdown of een korte intervaltraining. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van hardlopen op een loopband?

Nadelen van hardlopen op een loopband

Het is binnen!
Dit vind ik toch het allergrootste nadeel van hardlopen op een loopband!

Maakt lawaai
Buiten hoor ik mezelf bijna niet lopen, maar als ik op een loopband loop, maak ik toch echt wel lawaai en dat vind ik ontzettend irritant. Het bonkt flink door.

Harde ondergrond
De loopband is sowieso een harde ondergrond en dit kan voor veel hardlopers blessures opleveren. Als je buiten loopt kun je er soms voor kiezen om onverhard te lopen. Een zachte ondergrond geeft gewoon net wat meer demping.

Kan ontzettend saai zijn
Ik weet nooit waar ik moet kijken als ik op een loopband loop. Daarom vind ik het soms echt saai. Een tv voor je neus of een serie op je mobiel kan helpen, maar buiten lopen is toch echt boeiender dan binnen op de band.

Maakt het hoofd moe
Voor mij is lopen op de loopband ontzettend vermoeiend. Niet alleen voor mijn benen, maar ook voor mijn hoofd. Ik ben non-stop bezig met tijd, afstand en het meest vermoeiende; concentreren op in het midden lopen. Ik merk dat het lopen op de loopband eerder mijn hoofd voller dan leeg maakt.

Voordelen van hardlopen op een loopband

Het is binnen
Ik vind dit dus een ontzettend nadeel, maar ik snap dat voor velen het een voordeel is als je een mooiweerloper bent en het buiten ontzettend aan het regenen is.

Het gaat maar door
Op een loopband blijf je doorlopen, je kunt niet zomaar stil gaan staan! Als ik buiten hardloop, heb ik af en toe de drang om te wandelen en doe ik dat soms ook, maar op de loopband kun je niet uit het niets gaan wandelen.

Naar wens in te stellen
Dit vind ik nu dus ontzettend fijn! Ik kan mijn snelheid en tijd duidelijk instellen en hoef ik er zelf dus niet over na te denken. Als ik buiten loop is tempo houden soms best lastig. Rustig aan doen helemaal. Bij het lopen op de loopband kan je dit dus goed instellen en loop je niet harder dan dat zou moeten.

Heuvels trainen
Op de loopband kun je een hellingshoek instellen. Groningen is aardig vlak, dus ter voorbereiding op heuvelachtig terrein is het een fijne optie die je kunt toepassen tijdens het lopen op de loopband.

Goed te combineren met oefeningen
Voor wie thuis geen gewichtjes heeft en cardio wil combineren met kracht kan het trainen in de sportschool de oplossing zijn. Je kunt dan direct beginnen met je cardiotraining en na het hardlopen zonder te veel moeite starten met je krachttraining.

Bovenstaande kan voor iedereen natuurlijk anders aanvoelen, maar ik heb het geschreven vanuit mijn eigen gevoel. Dit zijn mijn voor- en nadelen van hardlopen op een loopband. Het liefst loop ik gewoon buiten hard!

Loop jij wel eens op een loopband?

Meer hardloop Tips & Tricks vind je hier.

One Comment

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*