Wat doe je als hardloper tegen een jetlag?

Wat doe je als hardloper tegen een jetlag?

Wat doe je als hardloper tegen een jetlag? Op dit moment zit ik nog geen 24 uur in Vietnam. Onze reis begint in Hanoi, waar mijn broertje op dit moment woont. Natuurlijk willen we gaan hardlopen, maar ik wil dit wel zo fit mogelijk doen! In dit stukje kun je verschillende tips lezen die je zullen helpen om sneller van je jetlag af te komen zodat je meer kunt genieten van het hardlopen, zonder je super moe te voelen.

Eerst even dit. Wat is nou precies een jetlag? Een jetleg ontstaat door lange afstandsvluchten en het doorkruisen van verschillende tijdzones. Het is een soort slaap-waakstoornis, waardoor je biologische klok van slag is. Maar wat doe je als hardloper tegen een jetlag?

Ga uitgerust op vakantie
Het werken aan je jetleg begint al thuis. Zorg dat je uitgerust op vakantie gaat. Stress maakt je jetlag alleen maar erger en zorgt ervoor dat je er langer last van hebt.

Niet direct aan de bak!
Sport de eerste 2 dagen op ongeveer 70/80% van je maximale hartslag, sport dus niet te fanatiek. Door een fanatieke inzet, creëer je alertheid en val je minder goed in slaap.

Beweeg voldoende!
Beweeg voldoende? Ik meldde net dat je rustig aan moest doen. Maar deze tip mag je tijdens je vlucht al toepassen. Probeer niet te veel stil te zitten om stijfheid te voorkomen. Kom je fit aan op je bestemming dan pas jij je makkelijker aan en versla je sneller die jetlag.

Laat heel even de alcohol staan.
Alcohol droogt het lichaam uit en verstoort het slaapritme. Het zorgt er voor dat je minder diep slaapt. Juist een goede nachtrust kan je jetlag sneller doen verdwijnen. Laat alcohol een dag voor de vlucht en een volledige dag bij aankomst dus even staan.

Pas je direct aan.
Zet je horloge gelijk met de plaatselijke tijd en denk vanaf het moment van aankomst niet meer na over de Nederlandse tijd. Ga direct mee in het ritme van je vakantieland. Stel dit dus niet uit. Is het voor je gevoel al 21:00 uur in de avond, maar is het op je vakantiebestemming nog maar 13:00 uur in de middag? Trek de dag dan door! Ga niet te vroeg je bed in omdat je moe bent, maar probeer het ritme direct op te pakken. Lukt dit echt niet? Las een korte powernap in, maar niet te lang!

Eet niet te raar.
Probeer bij aankomst niet direct lokale lekkernijen uit, maar kies voor producten die je in Nederland ook zou eten. Je maag- darmstelsel is door het tijdsverschil een beetje van slag en dit kan door anders te eten versterkt worden. Sta je in het buitenland aan de start van bijvoorbeeld een marathon dan wil je naast fitheid ook dat je darmen meewerken.

Geniet! 
Geniet van je vakantie en wees in het moment. Niet te lang piekeren over de jetlag, je ontkomt er niet aan dat die er zal zijn. Maak je niet te druk en geniet van je vakantie en het hardloopavontuur dat je misschien in het buitenland aangaat.

Happy Holidays!
Kelly

Benieuwd hoe Vietnam is? Via Instagram deel ik mijn avonturen!

 

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*