5 tips voor hardlopen tijdens gladheid!

5 tips voor hardlopen tijdens gladheid!

Hardlopen tijdens gladheid is niet verstandig! Als je de training uit kunt stellen, doe dat dan. Maar word je onverwachts overvallen door gladheid op de weg of ben je eigenwijs en stap je terwijl je weet dat het glad is de deur uit. wie weet helpen onderstaande tips om veilig thuis te komen!

Kleine en korte stapjes
Maak kleine en korte stapjes als het glad is. Op deze manier ben je snel erbij als het mis gaat. Bij lange, langzame passen duurt het ook langer voordat je het ene been terug hebt bij het andere. Bij korter en sneller grondcontact heb je iets meer controle.

Maak geen onverwachte beweging
Blijf lopen waar je loopt. Ga niet ineens snel veranderen van beweging of ondergrond (eventjes stoep af en weer op). Recht toe recht aan is het vaak minder glibberen. Breng jij druk op de zijkanten door die onverwachte beweging, dan duw je jezelf weg en maak je de kans op uitglijden groter.

Wees alert
Hardlopen tijdens gladheid kan een hele uitdaging zijn. Wees er goed bij met je hoofd. Kijk steeds drie stappen vooruit en wees bewust van wat er gaat komen. Zo sta je niet ineens op een bevroren plas water of schrik je van een tegenligger.

Ga op het fietspad lopen of in het gras
Vaak zijn de stoepen het ergst. Ga tijdens gladheid op het fietspad lopen als deze al gestrooid zijn. Blijf natuurlijk wel uitkijken! Of kies voor een strookje net bevroren gras. Kijk wel uit voor je enkels! Het gras moet lekker kraken en meegegeven, niet keihard zijn.

Trek je nieuwste hardloop- of je trailschoenen aan
Hoe nieuwer de schoen hoe beter het profiel en de grip van de schoen is. Trailschoenen hebben nog meer grip dan gewone hardloopschoenen, maar houd wel in gedachten dat je niet direct veilig bent met trailschoenen aan. Op een vlakke ijsplaat hebben ook deze schoenen geen grip.

Bovenstaande tips zijn natuurlijk geen garantie voor veilig thuiskomen, hier ben je nog altijd zelf verantwoordelijk voor! Kun je de training verplaatsen, doe dit dan! Liever iets later trainen, een keertje overslaan of een halve training. Dan weken uit de letterlijke running!

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*