Running Girl van de week: Grace!

Running Girl van de week: Grace!

Running Girl Grace volg ik nog niet zo lang op Instagram, maar vanaf dag één vond ik haar al ontzettend motiverend. Met een grote glimlach op haar gezicht deelt ze haar runs en met de afgelopen Amsterdam marathon opzak kijk ik uit naar haar nieuwe doelen en hardloopavonturen. Op dit moment zit ze voor stage in Thailand en deelt ze sinds kort al haar hardloopavonturen en gedachtes op www.runwithgrace.nl. En waar je nu ontzettend leuke updates over haar avonturen in Thailand kan vinden. Ik stelde Grace graag een aantal hardloopvragen.

Hi, allemaal! Ik ben Grace. Ik ben 26 jaar en ik woon in Den Haag. Hier woon ik samen met mijn twee katten Lucy & Monster. Lucy is een erg deftig, kattig dametje en Monster is een vieze smeerpijp. Ik zou niet weten wat ik zonder ze zou moeten. Ik zit nog op school en studeer Human Technology. Op dit moment zit ik in mijn afstudeerjaar. We worden opgeleid als UX-Designers, wat eigenlijk betekend dat wij onderzoek doen naar een bepaalde doelgroep, hiervan de wensen en behoeftes achterhalen om vervolgens een bestaand of nieuw product een hogere mate van gebruikskwaliteit te geven. Op dit moment volg ik de minor International Cooperation & Sustainable Development in Rotterdam. Ik ben bezig met een onderzoek naar stadslandbouw (urban agriculture) en vertrek voor een gedeelte van dit onderzoek naar Thailand om daar zes weken lekker te wroeten met mijn handen in de aarde (daar gaat mijn milieuactivisten-hart nou sneller van kloppen). Ik ben helemaal verslaafd aan hardlopen. Maar daarnaast houd ik ook van sneeuw en snowboarden, van hard zingen op de fiets, van de geur van een oude schuur en van slapen zonder kussen. Ik ben zeer vereerd om runnergirl van de week te mogen zijn. Super leuk! Oh, en alvast sorry als ik heel veel praat, dat schijn ik ook nog te doen. Haha.

Hoe ben je begonnen met hardlopen?
De voornaamste reden dat ik ben begonnen met hardlopen was omdat ik fitter wilde worden. Ik wist alleen niet goed hoe. Ik ben mee geweest naar kickboksen, maar dat werd niets (I’m a lover, not a fighter). Toen maar de work-out DVD Insanity gedownload om een superbody te krijgen in slechts twee maanden (“Shaun T is here to help you”, ken je die nog?). Na twee weken zwoegen voor de TV bleef ik het volhouden om Insanity te kijken.. maar dan met een bakje chips op de bank. Ook geen succes dus. Ik had daarna nog een duur jaarabonnement op de sportschool genomen, maar dat werd net zo goed niets (ik zat achterstevoren op de meest simpele apparaten, begreep er niet veel van). Maar wat daar wel lukte was de hardloopband. Gewoon rennen. Hey, iets dat ik kan! Ik verruilde de hardloopband voor de natuur en ben steeds meer naar buiten gegaan om te joggen. Ik werd al snel beter, sterker en fitter (daar was het natuurlijk in eerste instantie om te doen). Het joggen veranderde op een gegeven moment in hardlopen en vervolgens begon ik het in mijn hoofd ook steeds vaker ‘trainen’ te noemen. Uiteindelijk is het iets geworden wat bij mijn wekelijkse routine hoort. Ik kan me nu niet eens meer voorstellen dat ik niet zou hardlopen. Moet je nagaan.

Running Girl Grace

Wat zijn je doelen op dit moment, waar train je voor?
Afgelopen oktober rende ik mijn eerste marathon in Amsterdam. Dat was serieus echt één van de beste dagen uit mijn leven. Zodra ik daarvan thuis kwam heb ik mij direct ingeschreven voor de marathon van Rotterdam in april. Het doel is om de tijd van Amsterdam te verbeteren, dus een tijd rond de 3:40 zou al geweldig zijn. Ook ben ik druk bezig om mijn tijd op de 10KM te verbeteren. Afgelopen september zette ik mijn PR tijdens de Vredesloop in Den Haag op 44:13. Dat was echt ongelofelijk. Ik eindigde toen in de Top 10 van alle vrouwen (weliswaar op de tiende plaats, maar Top 10 is Top 10!). Daar was ik zo vreselijk trots op. Dat was één van de eerste momenten dat ik mij écht een hardloper voelde. Dus mijn motivatie om die 44 naar 40 te krijgen is groot. En dit zal me gaan lukken ook, ooit!

Heb je een hardloopdroom/wens?
Ja! Heel veel. Ik droom over nieuwe records, over het lopen van events over heel de wereld, over het zelf organiseren van hardloopevents, over hardlopen voor goede doelen, over het motiveren van anderen om te gaan hardlopen en over rennen voor het olympisch team (oké, dat laatste zal waarschijnlijk altijd een droom blijven maar dromen is goed).

Running Girl Grace

Waar loop je het liefste hard?
Het mooie aan hardlopen is, is dat het gratis is en haast overal kan! Ik kom zelf uit Den Haag en je hebt hier echt de meest te gekke routes (en de zon schijnt er bijna altijd, echt waar!). De duinen zijn mijn tweede huis. Eerlijk, als je mij niet kunt vinden dan ben ik waarschijnlijk daar. Je hebt er prachtige paden die dwars door het duingebied gaan en om de zoveel kilometer is er een kraan geplaatst. Dat is top, want als ik lange afstanden wil rennen neem ik het liefst niets mee. En water is heel belangrijk. Ik heb wel eens lange afstanden gedaan zonder water en dat was echt een hel. Op een gegeven moment zag ik de ene Fata Morgana na de andere. Niet slim! In de duinen heb ik daar dus geen last van.

Wanneer loop je het liefste hard?
Op een dag waarop ik vrij ben. Dan kan ik er lekker alle tijd voor nemen. Als je bijvoorbeeld een uurtje wilt gaan hardlopen, dan kost dat veel langer dan een uur. Eerst ben je een half uur bezig om jezelf over de deurdrempel te krijgen (ik ga vaak nog drie keer naar de WC, moet ineens toch de afwas even doen of verschoon de kattenbak, typisch uitstel gedag). Dan heb je, je run. Die 9 van de 10 keer weer zalig aanvoelt en je, je afvraagt waarom je niet in 1x gewoon hup naar buiten bent gegaan. Dan kom je thuis en ben je zeker 10 minuten aan het stretchen (dat is trouwens mijn geheim tegen spierpijn). Daarna zweet je alsnog een beetje uit, dus direct douchen heeft geen zin. Wat ik dan doe is even instagrammen: foto plaatsen met mijn gelopen tijd en een leuke filter (ik heb last van keuzestress dus een filter uitkiezen kan soms al een kwartier duren haha). Daarna pas lekker douchen (die probeer ik kort te houden, want we zijn natuurlijk lief voor het milieu). Maar goed, al met al ben ik 2,5 uur verder als ik een uur wil gaan rennen. Vandaar: lopen op mijn vrije dag geeft mij de nodige rust en zo geniet ik er het meest van. Het is toch ook heerlijk om daarna lekker helemaal niets te moeten?

Running Girl Grace

Wat eet je voor en na het lopen?
Voor het hardlopen niet veel. Hardlopen met een foodbaby in je maag vind ik echt vreselijk. Ik probeer zeker 2 uur van te voren al niets meer te eten. Na een run het tegendeel. Dan vreet ik mezelf helemaal vol. Je hebt natuurlijk net best wel een aanslag op je lichaam gepleegd en dat moet je weer herstellen. Er zijn een aantal dingen die ik standaard in huis heb: magere kwark (met fruit en chiazaden), pindakaas, eieren, broccoli, avocado en bananen. Ik raad het je niet aan om al deze dingen tegelijk te eten, maar los van elkaar kun je er heerlijke maaltijden mee maken. Vooral bananen eigenlijk. Ik leef echt met het motto: a banana a day, keeps the doctor away. Ze zijn hier dus niet aan te slepen in Châteaux Gracé.

Hoe motiveer jij jezelf?
Wat ik zo mooi vind aan hardlopen is het gevoel van het alleen zijn, het buiten zijn, het onafhankelijk zijn en het beter zijn dan de dag ervoor. Die elementen zorgen er alleen al voor dat het ontzettend verslavend is. Maar los daarvan motiveer ik mijzelf ook met mijn Instagram account. Ik heb in juli besloten om een apart account aan te maken waar ik alleen maar dingen omtrent hardlopen op deel. Al snel ontmoette ik de meest toffe mensen die er net zo mee bezig zijn als ik. Ik vind het geweldig om te zien hoe anderen zichzelf iedere keer weer proberen te overtreffen en daarnaast ook om complimenten te krijgen over mijn eigen runs. De grootste motivatie is nog wel de berichtjes van mensen die mij bedanken voor het geven van motivatie. En dat ik een inspiratie ben voor anderen om te beginnen met hardlopen en door te zetten. Dat verwarmd mijn hart en geeft mij een enorme kick. Het werkt andersom namelijk hetzelfde.

Wat is je favoriete runningoutfit?
Korte mouwen, korte broek! Oja, en natuurlijk een paar heerlijk, dempende Asics schoenen. Met hardlopen wil ik mij vrij voelen. Dat is dan toch iets minder als je in de winter, gehuld in een Michelin-pak, de deur uit gaat. Ik begon trouwens ooit op schoenen van de Bristol (rond de 20,-). Als ik je 1 tip mag geven: investeer in goede schoenen. Het is het dubbel en dwars waard. Door het aanschaffen van de juiste schoenen is mijn snelheid van 6:00 per minuut naar 5:00 per minuut gegaan. Oké, het gaat ook weer niet vanzelf maar het heeft wel echt enorm geholpen. Hardlopen is natuurlijk niet zo heel chill voor je gewrichten. Goed dempende schoenen maken hierbij echt het verschil. Ook de vorm van je voet speelt een rol. Dus bezoek eens een speciaalzaak voor een meting. Je zult hier heel veel profijt van hebben.

Running Girl Grace

Wat is je mooiste hardloopmemorie?
Ik heb het eigenlijk hiervoor al benoemd, maar dit was toch echt mijn eerste marathon. Eigenlijk van de maanden ernaar toe trainen tot het moment van de finish was één groot avontuur. Je doet toch ‘eventjes’ iets wat je nog nooit hebt gedaan. Mijn race verliep vlekkeloos, alles klopte. Het voelde alsof ik bestemd was om dit te doen. En toen die laatste bocht in het stadion.. De finishlijn binnen handbereik. Ik was niet eens meer aan het hardlopen, ik vloog! Je voelt je echt even onsterfelijk. Eenmaal door de finish heen stroomde er een intens gevoel van euforie door iedere vezel van mijn lijf. Je weet gewoon dat wat er verder ook mag gebeuren, je altijd terug kan denken aan dit moment. En aan hoe sterk je eigenlijk wel niet bent. Tranen rolde over mijn wangen. Had ik dit echt gedaan? “I got this”, dacht ik, “ik ben een marathonloopster”.

Met wie zou je echt nog een keertje willen  hardlopen?
Het lijkt me heel erg leuk om op een dag een clubje op te richten met jongens en meiden hier uit de omgeving om te gaan hardlopen. Ik ken een paar fantastische routes en het zou dus super vet zijn om daar iets mee te doen. Ook lijkt het me tof om beginners die bijvoorbeeld een hele 5KM willen rennen te helpen om hun doelen te behalen. Maar als ik een persoon in het bijzonder zou moeten noemen om mee te gaan hardlopen dan is dat Jessica Oosterloo. Ik heb haar ontdekt via Instagram en wauw, wat is zij goed zeg! Ik vind haar een bron van inspiratie en het motiveert mij enorm om ooit ook zo snel te kunnen rennen als haar. Een keertje hardlopen zou dus een hele eer zijn. Je kunt ontzettend veel leren van runners als haar!

Wat is jouw gouden hardlooptip?
Zorg ervoor dat je goed naar de WC bent geweest voordat je een lange duurloop wilt gaan doen. Dit voorkomt echt hele awkward momenten. Geloof mij, ik ben een ervaringsdeskundige op dit gebied. Haha. Succes!

Ben je nou net zo’n hardloop-addict als ik en opzoek naar een flinke dosis positiviteit? Zoek mij dan op via Instagram run.with.grace of via mijn blogpage www.runwithgrace.nl. Zoals ik al zei vind ik het fantastisch om anderen te motiveren of zelf gemotiveerd te worden. Dus hopelijk tot daar! Veel liefs.

One Comment

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*