Running Girl van de week: Ana!

Running Girl van de week: Ana!

Running Girl Ana is een fanatieke hardloopster die haar rondjes door Amsterdam zo vroeg mogelijk rent! Afgelopen oktober stond ze aan de start van de halve marathon in Amsterdam, deze ging helaas niet zoals gepland, maar ze neemt graag revanche op 12 februari in Schoorl! Ik stelde deze vrolijke doorzetter graag een aantal hardloopvragen.

Als je wel eens op de website van FollowFitgirls is de kans groot dat je mij een keer voorbij hebt zien komen. Ik ben Ana, en al een paar jaar ben ik één van de vaste bloggers. Ik begon met schrijven over mijn fitjourney maar inmiddels deel ik juist veel tips. Sinds kort heb ik ook mijn eigen blog en ook via Instagram combineer ik graag mijn passie voor hardlopen, gezond eten en fotografie. Ik ben 30 en woon in Amsterdam.

Hoe ben je begonnen met hardlopen?
Als student heb ik veel pogingen gewaagd om hardlopen eigen te maken. Vaak bleef het bij een sporadisch rondje op tennisschoenen waardoor ik mega spierpijn had en last van mijn schenen. Ongeveer vier jaar geleden dacht ik: ik wil dit kunnen! Ik wist dat ik dan niet te hard van stapel moest lopen, dus ik ging het precies volgens het boekje doen. Ik begon met de eerste podcast van rennen met Evy waarbij je begint met 1 minuut rennen en 2 minuten wandelen, maar dan wel consistent 3 keer per week. Na 10 weken kun je dan 30 minuten achter elkaar hardlopen. En zelfs met het op die manier opbouwen vond ik het nog zwaar. Het was echt bikkelen. Maar toen het zover was, wilde ik het absoluut niet kwijtraken. Dat is nog steeds mijn grootste motivator!

Running Girl Ana
Ana in Perth

Wat zijn je doelen op dit moment, waar train je voor?
In oktober heb ik voor de derde keer de halve marathon van Amsterdam gelopen. Dat ging helemaal niet zoals ik wilde. Een beetje jammer! Maar ik dacht meteen: dit ga ik opnieuw proberen en ik heb me meteen ingeschreven voor de Groet uit Schoorl run op 12 februari. Dat wordt de eerste keer dat ik een andere halve marathon dan die van Amsterdam ga rennen. Tussentijds heb ik me ingeschreven voor de Bruggenloop van 15 km in Rotterdam (ging helaas niet door) en in Egmond loop ik 10 km op 14 januari. Zo zorg ik ook voor een stok achter de deur in de winter.

Heb je een hardloopdroom/wens?
Als ik de foto’s voorbij zie komen van de marathon in New York dan gaat het wel een beetje kriebelen… maar ik ren niet zo snel en mijn laatste halve marathon vond ik toch wel afzien dus ik weet niet of ik het echt leuk ga hebben. Hardlopen is leuk, maar 5 uur?! Want dat is dan ongeveer hoe lang ik erover zou gaan doen. Dus voorlopig heb ik de wens om de halve marathon sneller te lopen en efficiënter te trainen.

Waar loop je het liefste hard?
Buiten! Dat mensen uren op de loopband doorbrengen snap ik niets van. Verder neem ik mijn hardloopspullen eigenlijk overal mee naar toe. Als ik een weekendje weg ben vind ik het heel leuk om op die manier de buurt te verkennen. Ook op vakantie neem ik het mee, maar daar lukt het me dan niet altijd. Tijdens mijn laatste lange reis naar Myanmar heb ik mijn sportkleding wel meegenomen maar vond ik het uiteindelijk toch een beetje gek om daar in zulke kleding rond de stad te rennen. Ook niet heel veilig. Maar in Spanje heb ik nog best wat kilometers gemaakt. Voor mij is het een letterlijke trip langs memory lane want ik heb hier tot mijn zesde gewoond en heb er nog veel familie wonen. Als je rent dan zie je alles opeens vanuit een andere invalshoek.

Running Girl AnaWanneer loop je het liefste hard?
In de ochtend, sowieso. In de zomer zet ik de wekker tussen 5.30 en 6.00 uur. In de winter ook, maar als het even kan probeer ik mijn runs in het daglicht te plannen. Dus 8.00 uur als ik thuiswerk of tussen 8 en 11.00 uur in het weekend. Aan het einde van de dag dan heb ik vaak geen zin meer.

Wat eet je voor en na het lopen?
Als ik zo vroeg ga hardlopen dan volstaat een koffie met een paar glazen water en eet ik na het rennen mijn ontbijt. Als ik iets later op de ochtend ga dan eet ik voordat ik ga rennen mijn normale ontbijt: 1 schepje Orangefit eiwitpoeder met vanillesmaak gemengd met water en ongezoete sojakwark, +/- 30 gram havermout of zelfgemaakte granola en 100 of 150 gram vers fruit. Na het lopen drink ik alleen veel water, maar ik eet niets extra’s.

Hoe motiveer jij jezelf?
Door doelen te blijven stellen. Het hoeft niet altijd meer of sneller te zijn, maar een hardloopwedstrijd in het vooruitzicht helpt wel om bezig te blijven. Verder motiveert het verleden mij dus ook enorm. Ik weet nog als de dag van gisteren dat het me veel moeite heeft gekost om deze conditie op te bouwen. Dat wil ik gewoon niet kwijt!

Wat is je favoriete runningoutfit?
Dat verschilt natuurlijk per seizoen. Ik heb dankzij het bloggen voor FollowFitgirls inmiddels heel wat leuke outfits bij elkaar gespaard. Ik heb niet echt één favoriet merk. Wel hardloopessentials zoals compressiekousen en een flipbelt. Zo’n super handig ding voor om je heup waar je alles in kwijt kunt.

Running Girl AnaWat is je mooiste hardloopmemorie?
De eerste keer de Dam tot Damloop. Ik liep met twee vrienden (hallo Imke, hallo Rens!) die ik al vanaf groep 4 ken. Op een gegeven moment moest ik wat inleveren op snelheid en liep ik alleen. Toen opeens de laatste twee kilometer dacht ik: mooi niet, we starten met z’n drieën, dan finishen we ook met z’n drieën. Ik ben als een gek iedereen gaan inhalen. Met succes: we finishten hand-in-hand met z’n drietjes. Dat vond ik echt heel leuk! En ik was ook enorm trots op mezelf want ik had nóóit gedacht dat ik ooit de 10 kilometer zou rennen, laat staan 16.

Met wie zou je echt nog een keertje willen hardlopen?
Oef, die vind ik lastig. Ik heb geen hardloopidool.

Wat is jouw gouden hardlooptip?
Die heb ik inmiddels heel veel, haha. Maar als je wilt beginnen met hardlopen dan is de gouden tip toch echt: doe het rustig aan! In het begin voelt het misschien alsof je meer kunt, of het voelt juist – zoals ik dus had – alsof je zwaar bejaard bent omdat je al moeite hebt met 2 minuten achter elkaar te rennen. Maar toch, consistency is the key to success! Ben je juist een hardloper maar heb je een dipje? Varieer! Ga op zoek naar datgene wat jou kan helpen om er weer plezier in te krijgen. Misschien is een nieuwe route, nieuwe hardloopschoenen, een ander tijdstip van de dag, een trainingsschema of juist het loslaten van een schema. Doe wat werkt voor jou.

Ook al heb ik inmiddels heel wat kilometers op de teller: ik hoor altijd graag hoe het nog beter, leuke of efficiënter kan. Dus heb je tips voor mij? Laat het me weten! Via Instagram (@anabanana.nl) deel ik altijd mijn eerlijk en niet altijd even positieve ervaring, dus kom maar op.

*header foto: David Stegenga

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*