Running Girl Eva is een fanatieke hardlopende meid uit Groningen. Eva kwam ik een paar weken geleden tegen in Runner’s World Magazine. Ik las haar bijzondere verhaal en ik dacht; haar wil ik beter leren kennen! Jaren geleden kreeg Eva de diagnose MS. Dit is een chronisch aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Zonder schubs (ms-aanvallen) kan Eva gewoon blijven trainen en voor haar doelen gaan! Ik stelde Eva daarom graag een aantal hardloopvragen.
Hoi! Ik ben Eva, 29 jaar en woon in Groningen. Sinds vijf jaar werk ik als psycholoog in de ouderenzorg. Daarnaast loop ik hard (want waarom zou ik anders gevraagd zijn voor deze rubriek?!) Veel plezier met het lezen van mijn verhaal!
Hoe ben je begonnen met hardlopen?
Ik ben altijd vrij sportief geweest: tennis, korfbal, dansen. Toen ik ging studeren, sportte ik niet meer bij een vereniging, maar was ik regelmatig bij de ACLO te vinden en liep ik sporadisch een rondje hard. In het eerste jaar van mijn studie kreeg ik echter ook slecht nieuws. Op een ochtend op de fiets zag ik ineens dubbel. Na onderzoeken in het ziekenhuis, kreeg ik de diagnose MS. In de daarop volgende achttien maanden, kreeg ik nog een aantal schubs (ms-aanvallen). Hier werd ik voor behandeld met prednison. Naast dat ik op dat moment niet in staat was om te sporten, adviseerde mijn arts ook vooral om ‘rustig aan te doen’. Toen de schubs uitbleven en ik me beter begon te voelen, wilde ik toch ook weer meer gaan bewegen. Zo’n vier jaar geleden ben ik serieus begonnen met hardlopen aan de hand van de start to run app van Evy. Mijn eerste doel was de 4mijl. Kort daarna was de plantsoenloop, die ik ook graag wilde lopen. Toen ik 8 km kon lopen, ging ik op zoek naar wedstrijdjes in de buurt voor een 10 km. En zo ging ik steeds een beetje verder. En ook al kreeg ik in eerste instantie het advies van mijn arts om rustig aan te doen, inmiddels krijg ik vooral te horen dat ik moet doen waar ik me goed bij voel. Op dit moment is dat vooral hardlopen en dat gaat gelukkig hartstikke goed.
Wat zijn je doelen op dit moment, waar train je voor?
Ik zit dit jaar in het Dreamteam van de Runner’s World. Wij worden als team helemaal begeleid en klaargestoomd voor de Marathon van Rotterdam, dus dat is mijn hoofddoel voor dit jaar. In de loop daar naar toe doe ik met het dreamteam mee aan een aantal wedstrijden die ik al dan niet als training loop. De groet uit Schoorl run(30 km), de CPC-loop in Den Haag en de circuitrun in Zandvoort.
Heb je een hardloopwens/ droom?
Mijn grootste hardloopdroom heb ik inmiddels verwezenlijkt: een marathon lopen. En ook mijn subdoelen (pr op de 10 en de halve marathon verbeteren) zijn in de voorbereiding hierop behaald. Voor de toekomst hoop ik dat ik altijd kan blijven lopen zoals ik dat nu doe. Het verloop van MS is helaas niet te voorspellen.
Waar loop je het liefst hard?
Ik hou van afwisseling in mijn loopjes. Op dinsdag train ik met de mannen van Groningen Atletiek op de baan. Heerlijk om daar snelle intervallen te doen als afwisseling op alle rustige duurlopen in aanloop naar de marathon. Voor die lange duurlopen ga ik het liefst de stad uit (en dat ben je in Groningen al snel ;-)). Richting Thesinge, door de onlanden of een rondje om het Paterswoldsemeer. Me ergens uit de auto laten zetten en terug naar huis lopen (of ergens op laten halen) is ook fijn om eens wat verder te kunnen lopen, zonder op almaar dezelfde rondjes uit te komen. Een bezoekje aan mijn ouders, combineer ik ook graag met een rondje hardlopen in een andere omgeving.
Wanneer loop je het liefst hard?
Het allerliefst loop ik aan het einde van de ochtend, of het begin van de middag. Helaas kan ik dit alleen in het weekend realiseren. De meeste trainingen doe ik dus na mijn werk, omdat het voor mij geen optie is om voor mijn werk te lopen (ik haat het om nog eerder op te moeten staan).
Wat eet je voor en na het lopen?
Wat ik eet maakt niet heel veel uit, als het maar niet te kort voor het lopen is. Als ik na mijn werk train, zorg ik ervoor dat ik aan het eind van de middag wat extra tussendoortjes neem (noten of een banaan zodat ik pas na het lopen echt hoef te eten. Als ik vrij ben, ontbijt ik op mijn gemakje met havermout, ruim voor ik ga lopen. Na een lange duurloop neem ik vaak een bak kwark met granola of iets dergelijks.
Hoe motiveer jij jezelf?
Ik vrees dat ik een beetje verslaafd ben geraakt aan het lopen, dus aan motivatie ontbreekt het meestal niet. Wat het wel extra leuk maakt om te gaan, zijn voor mij wedstrijdjes en goede schema’s. Daarnaast werkt het ook om met anderen te trainen. Een afspraak met een ander afzeggen is altijd lastiger dan één met jezelf afzeggen. Bovendien kan lopen met anderen goed stimuleren om net een stapje harder te lopen. En een goede training werkt motiverend voor de volgende (en daar begint de verslaving…)
Wat is je favoriete runningoutfit?
Het liefst loop ik in korte broek, maar met de temperaturen op dit moment gaat dat echt een stapje te ver. Qua lange broeken heb ik een heel fijne en mooie roze tight van New Balance. Met mijn roze windjack word ik in het donker vast niet snel over het hoofd gezien.
Schoenen uitzoeken vind ik nogal een crime. Ik heb heel smalle voeten. Voor het Dreamteam loop ik op schoenen van New Balance in een extra smalle uitvoering, heel fijn!
Wat is je mooiste hardloopmemorie?
De marathon van Amsterdam van oktober 2016. Een marathon lopen was mijn grote hardloopdoel. En omdat dit een ‘once in a lifetime experience’ zou worden, wilde ik dat het een goede zou worden. Mijn doel was 3 uur 15 lopen. In de laatste dagen voor de marathon bedacht ik me dat dit doel toch echt te hoog gegrepen was: ruim 3 uur lopen op een tempo van 4 minuten en 36 seconden per kilometer. Gestrest sprak ik een dag voor de start met mijn trainer: ‘Vooral rustig starten, als het erin zit, komt het eruit, maar versnellen doe je pas na 35 km!’. Misschien heel logisch, maar voor mij het beste advies ooit. De eerste helft heb ik me voor mijn gevoel in moeten houden, maar ik bleef in mezelf herhalen: als het erin zit, komt het er uiteindelijk wel uit’. En het kwam eruit; na 3 uur, 15 minuten en 19 seconden kwam ik over de finish in het olympisch stadion. En die ‘once in a lifetime experience’ was zo gaaf, dat ik dat toch nog een keer voor de marathon ga. Daar kon zelfs het winnen van de Stortemelk halve marathon op Vlieland eerder dat jaar niet tegenop!
Wat is jouw gouden hardlooptip?
Schrijf je in voor een wedstrijd/evenement. Die sfeer bij loopjes is vaak zo leuk! En in wedstrijden loop je vaak harder dan je in training voor mogelijk houdt (heel motiverend!). Zorg dat je doelen haalbaar zijn op een niet te lange termijn. Als je wilt gaan voor een marathon, loop dan ook eens een 10 km of halve marathon wedstrijd in je voorbereiding. Dat kan veel vertrouwen geven. Daarnaast is met iemand samen hardlopen ook gezellig (als je leuke mensen uitkiest). Ik heb er zelf voor gekozen om bij een groep te gaan trainen, dat werkt heel goed. Ook mijn andere trainingen loop ik vaak met een loopmaatje. Zo, dat waren mijn gouden, zilveren en bronzen tips.
Wat leuk om deze week runninggirl van de week te mogen zijn! Ik hoop dat het leuk was mijn ervaringen te lezen, ik vond het in ieder geval heel leuk om het te vertellen. Ik hoop dat ik anderen ook een beetje kan motiveren met mijn verhaal. Je leven hoeft niet tot stilstand te komen als je ziek bent. Probeer voor zover dat mogelijk is, vooral te doen waar je je goed bij voelt.
Wil je Eva blijven volgen? Dan kan dit via haar Instagram of via de facebookpagina van het Runner’s World Dreamteam 2017.
Benieuwd naar de andere Running Girls van de week? Klik dan hier.