Hardlopen in de smog.

Hardlopen in de smog.

Hardlopen in de smog, gelukkig hebben we er in Nederland bijna geen last van. Maar dat is in veel steden wel anders. Afhankelijk van de hoeveelheid uitlaatgassen, het weer en de omgeving bestaat de mogelijkheid dat smog in een stad blijft hangen. Tijdens het hardlopen in Hanoi merkte ik dat de lucht niet heel schoon was en ademhalen anders ging dan normaal. Ik zocht voor wat tips contact met Edgar (outrunthesmog), die op dit moment in Shanghai woont en ging zelf op onderzoek uit. Hoe lopen bijvoorbeeld hardlopers in Bejing of in Parijs en hoe kom je hier in Nederland er nou achter of je in schone lucht loopt of dat je beter je duurloop kunt uitstellen.

Eerste even dit; wat is smog eigenlijk? Smog is een samenstelling van ozon, fijnstof, zwaveldioxide en/of stikstofdioxide. Door warmer weer en weinig wind kan er smog ontstaan. Het inademen van smog kan de luchtwegen irriteren en gebeurt dit te vaak, dan kan er schade aan de luchtwegen ontstaan. Daarom deze onderstaande tips om hardlopen in de smog aangenamer en veiliger te maken.

Check de lucht in jouw omgeving. 
Voordat je de deur uitgaat is het misschien verstandig om de kwaliteit van de lucht om jouw heen te controleren. Heb je vaak last van je longen? Controleer dan eens voor een lange duurloop hoe de lucht in jouw buurt er aan toe is. Mocht deze heel slecht zijn, stel je duurloop dan even uit. Het checken van de lucht kan via de website van het Longfonds. Via deze link kun je checken hoe schoon de lucht is in jouw omgeving of gebruik onderstaande tip.

Gebruik deze app!
Via Edgar kwam ik erachter dat er speciale apps bestaan die je laten weten hoe het met de lucht om jou heen gesteld is. Via de app Mijn Luchtkwaliteit, kun je via jouw postcode zien hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. Je kunt het actuele bericht bekijken, maar ook die van bijvoorbeeld overmorgen. Zo kun je met gevoelige longen je duurlopen zo schoon mogelijk plannen.

Loop met een masker.
Er bestaan speciale maskers die je kunt dragen tijdens het hardlopen in de smog. Ideaal zijn ze niet, maar mocht je dagen of misschien wel weken ergens verblijven waar de lucht zo slecht is, dan is het masker een goede oplossing. De face mask is zo’n masker die gebruikt kan worden in een omgeving met veel smog. Ook Edgar gebruikt af en toe een masker tijdens het hardlopen in de smog, maar aangenaam is het niet.

Loop in de ochtend.
Mocht je geen gebruik kunnen maken van het internet en niet in bezit zijn van een face mask, plan dan je trainingen zo vroeg mogelijk in de ochtend. Vaak is de smog in de ochtend het laagst en komt het opzetten tussen 12:00 en 20:00 uur. Echter is dit niet altijd het geval en ga er dus niet vanuit dat het in de ochtend altijd schoner is.

Neem het voor lief.
Slechtste tip ooit, maar toch moest ik hem erin zetten. Soms is het gewoon niet anders en moet je je loopje even uitstellen. Sta er niet te lang bij stil, maar zoek een alternatief voor je trainingen. Helaas moet dit dus wel binnen plaatsvinden. Ga bijvoorbeeld eens zwemmen of doe eens mee aan een spinningles. Zo onderhoud je je conditie, maar kom je niet in aanraking met de vervuilde lucht.

Om zo gezond mogelijk te kunnen hardlopen zijn bovenstaande tips geschreven. Een garantie dat je met bovenstaande tips in gezondere lucht loopt is er echter niet. Blijf de nieuwsberichten tijdens warmere dagen goed in de gaten houden en stel die training gewoon uit indien nodig. Liever een keertje niet dan op langer termijn helemaal niet meer. En mocht er nou een tip ontbreken, stuur dan even een berichtje of laat een comment achter onder deze blog.

Succes!

 

 

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*